Абонамент за бюлетин
Принудителни административни мерки

Принудителни административни мерки

ISBN: 9786192262167
Издател: Сиби
Издадена: 2022
Брой страници: 332
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 33.00 лв.
Цена: 33.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Икономика и право, Юридическа литература, Право
Книгата изследва принудителните административни мерки като проявна форма на административна принуда и като сложна система от взаимосвързани материални и процесуалноправни норми, подчинена на целта да се обезпечи опазването на законността. Фокусът на изследването е върху природата на принудителните административни мерки, техните цели, предназначение, основания и ред за прилагане. Направен е цялостен преглед на съществуващите класификации на принудителните административни мерки и на специалните закони, които ги уреждат, и са очертани проявните им форми и границите, отвъд които мерките не бива да преминават. Изследвани са мерки, които досега не са били предмет на анализ от теорията, както и мерки, които поставят проблеми пред правоприлагащите и правораздавателните органи. За основа за анализа и теоретичните изводи са използвани достиженията на съдебната практика - национална и на ЕС. Анализирано е съотношението на принудителните административни мерки с други институти - административното наказание, мерките за административно-процесуална принуда и мерките за наказателно-процесуална принуда, прилагани спрямо обвиняеми лица.

За първи път в теорията е направен цялостен анализ на въпросите, свързани с прилагането, оспорването и изпълнението на принудителните административни мерки. В контекста на прилагането им, предвид това, че се ограничават основни права и свободи, обстойно са изследвани важни общностни принципи като принципите на предпазливостта, пропорционалността, законността и правото на защита, както и тяхното отражение в националното право. Стандартите на правото на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи също са подложени на задълбочен анализ. Направен е опит да бъдат премахнати съществуващите години наред теоретични бариери, които пречат за пълноценното разкриване на същността и процеса по прилагане на принудителните административни мерки. Поставени са на обсъждане редица дискусионни въпроси, които намират отговор след внимателно обосноваване и анализиране на аргументите "за" и "против". Във връзка с констатираните пропуски и проблеми в уредбата на мерките са направени предложения за усъвършенстване на законодателството.

Книгата е предназначена за всички практикуващи юристи и студенти по право.

Мирослава Чифчиева е прокурор, доктор по право и заместник административен ръководител на Районната прокуратура - Перник.

Книги, подобни на "Принудителни административни мерки"

Сделки с имоти и ново строителство
-5%

Сделки с имоти и ново строителство

доц. д-р Бисерка Маринова

39.90 лв.
Социални права на българските граждани
-10%

Социални права на българските граждани

Васил Мръчков

23.40 лв.
Организационно взаимодействие при противодействие на данъчните престъпления
-10%

Организационно взаимодействие при противодействие на данъчните престъпления

Яна Николова

17.10 лв.
Наследствено право
-10%

Наследствено право

Доц. д-р Анна Станева

29.70 лв.
Кратък лекционен курс по Наказателно-процесуално право
-10%

Кратък лекционен курс по Наказателно-процесуално право

Проф. Маргарита Чинова, проф. Георги Митов

29.70 лв.

Други книги от Мирослава Чифчиева

Коментари за "Принудителни административни мерки"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах