Абонамент за бюлетин
Преображения
-10%

Преображения

ISBN: 9786197392685
Издател: Ерго
Издадена: 2020
Брой страници: 136
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Македонска
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 13.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Поезия
В поредицата „Модерна европейска лира“ на издателство „Ерго“ вече излезе от печат книгата с избрано на македонския поет Владимир Мартиновски „Преображения“. Думата „преображение“ (от гръцкото μεταμόρφωση) означава съществено изменение, метаморфоза. Преображенията в човешкия свят могат да имат както физически, така и духовни измерения – Христовото преобразяване.

Владимир Мартиновски е модерен, концептуален автор – всяка негова книга е подчинена на определена концепция и е дълбоко премислена. Поезията му е ерудитска, естетска и същевременно леснодостъпна. Тя е богата на теми и идеи, в нея съжителстват парадоксалното, необичайното и обикновеното, екзистенциалното и интимното, необхватното и дребното, метафизичното и предметното... Освен това тя е богата и на експерименти в областта на езика и на графиката и структурата на стиха.

За съжаление до момента този автор е почти непознат в България. Книгата „Преображения“ е запълване на тази празнина в познаването на един от най интересните съвременни македонски поети. Тя съдържа най-доброто от поезията му, като в нея са включени текстове от почти всички негови поетически книги.

Роман Кисьов


Неговите стихотворения са разкошни съкровищници, пълни с бляскави картини, изненадващи спойки на внезапно откритите сродности, резки пресичания на времена и на пространства.

Влада Урошевич

--------------------------
Владимир Мартиновски (Скопие, 1974) е един от най-ярките представители на средното поколение в литературата на РС Македония – безспорен ерудит и интелектуалец, многоизмерен творец, поет, белетрист, есеист, литературен критик, преводач, музикант, университетски преподавател – професор по обща и сравнителна литература... Автор е на двайсетина книги, повечето от които поетични. Включен е в различни антологии на съвременната македонска поезия. Носител е на литературните награди „Братя Миладинови“ (за поезия), „Нова Македония“ (за разказ) и „Димитър Митрев“ (за литературна критика). Превеждан е на много езици. Участник в международни литературни форуми, писателски резиденции и поетически фестивали. Съставител е на няколко тематични антологии.

Книги, подобни на "Преображения"

Ад (издание 2024)
-10%

Ад (издание 2024)

Данте Алигиери

19.80 лв.
Велосипед до безкрая
-5%

Велосипед до безкрая

Жоао Луиш Барето Гимарайш

9.50 лв.
Щастие
-10%

Щастие

Даниел Стийл

16.19 лв.
Уви, не съм свети
-10%

Уви, не съм свети

Емили Дикинсън

14.40 лв.
Сонети (ново издание)
-10%

Сонети (ново издание)

Уилям Шекспир

19.80 лв.

Други книги от Владимир Мартиновски

Коментари за "Преображения"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах