Абонамент за бюлетин
Преглед на съдебната система на Съединените Американски Щати
-10%

Преглед на съдебната система на Съединените Американски Щати

ISBN: 9546496979
Издател: Сиела
Издадена: 2005
Брой страници: 384
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 5.00 лв.
Цена: 4.50 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Икономика и право, Юридическа литература, Право
Разделението на властите и системата на контрол и баланс в Конституцията на Съединените щати са един от най-високо ценените белези на американската демокрация. Те гарантират не само независимостта на съдебната власт, но и нейните големи права. Идеята се е зародила в Древна Гърция и в нови времена се застъпва от английския философ Джон Лок и от френския му колега барон де Монтескьо. Но "бащите-основатели" и по-конкретно - Джеймс Мадисън, с написването на Конституцията на Съединените щати, дават живот на тези идеи в републиканската форма на правителство, която създават след извоюването на Независимостта. Независимостта на съдебната власт е въплътена в член 3 от Конституцията и получава по-нататъшен израз в първите десет поправки на Конституцията, касаещи гражданските права.

Този труд не набляга нито на независимостта на съдебната власт, нито на ролята и в американската система на управление. Той, по-скоро, представлява опит за разбор за това, как работи на практика американската система на съдилищата - главните действащи лица в системата, нейната структура, нейните функции и нейните етични правила. Но е важно да се осъзнае, че съдилищата на Съединените щати съществуват в напълно конституционна рамка, която гарантира тяхната независимост.

Президентите, например, могат да назначават федерални съдии, но не могат да ги отстраняват. Това право е резервирано за Конгреса, но се използва рядко. Съдиите, от своя страна, могат да анулират действията на Президента и на Конгреса, като ги обявяват за неконституционни - характерна черта на американската система, която чуждите наблюдатели често пъти намират за удивителна. Но това право за съдебно преразглеждане не е абсолютно, тъй като законите могат да бъдат изменяни, както и Конституцията, ако това е нужно.

В книгата са разгледани механизмите на американската система на съдилищата,разделението между федерални и щатски съдилища, ролята на административните съдилища и изключително важният апелативен процес, който може да премине през специални апелативни съдилища на различни нива, и понякога може да достигне до Върховния съд на Съединените щати, който в американската система има последната дума по съдебни и конституционни въпроси.

Американската правосъдна система, в основата си, е един състезателен процес. Тя се базира на схващането, че е по-вероятно да се стигне до истината, ако и двете страни - защитата и обвинението - могат да представят агресивно аргументите си пред журито, при безпристрастни правила за доказателствата и пред непредубеден съдия. Ролите на участниците в съдебния процес са също обект на изследване.

В американската система има две съвсем различни форми на процес - граждански и наказателен. Правилата за всеки един от тях, задълженията на съда и правата на обвиняемите се различават коренно, поради което е отделено необходимото внимание и на тях, като са посочени и разгледани и някои популярни в САЩ дела.

Ключов компонент на съдебната система на Съединените щати е схващането за обичайното или "създаваното от съдията" право (писано и неписано), което контрастира с гражданското право, съставено предимно от писани закони.Направен е опит да се обясни традицията на обичайното право, така както новото американско правителство я наследява от Великобритания - колониалната сила.

Никоя система на съдилищата не може да функционира справедливо и ефикасно, без да са предвидени в нея защитни мерки, които да гарантират доколкото е възможно максимално високи стандарти за моралните правила на съдии, адвокати и на другите лица, участващи в процеса. Безпристрастността, професионализмът и авторитетът им са изключително необходими за наличието на доверие и подкрепа, от страна на обществото. Затова е изследван въпросът, как могат да се създават и съблюдават такива стандарти за моралните правила, които да гарантират неутралността на върховенството на закона.

От създаването на американската република, ролята на съдилищата в Съединените щати е била не само да наказват престъпленията, но и да потвърждават въплътените в Конституцията права. Проследена е историята на едно от най-важните съдебни решения в историята на конституционното право на Съединените щати. Става въпрос за това, как малка група от граждани отменя в съда щатски закон, който тези хора смятат за несправедлив. Техните възгледи принуждават Върховния съд да вземе решение, което анулира щатския закон и подобните му закони в двадесет и четири други щата.

В отделна глава са разгледани специфичните особености на някои отделни щати,които са типични за определена група. Посочени са съществуващите и функциониращи съдилища, тяхната специфика, като е направен опит да се изяснят и разликите им с федералните.
Най-накрая, в приложението, са публикувани пълният текст на Конституцията на САЩ, която, за съжаление, все още трудно се намира на нашия юридически пазар; действащи правилници и инструкции, както на федерално, така и на щатско ниво. Посочени са също така отделните апелативни съдебни райони, районите на окръжните съдилища, техните седалища. Публикуван е и списък с най-често използваните термини в американската съдебна система, с превод на български език и обяснение на съответния термин.

Книги, подобни на "Преглед на съдебната система на Съединените Американски Щати"

Продаване и управление на продажбите
-5%

Продаване и управление на продажбите

Иван Петров

15.20 лв.
Прекратяване на дяловото участие в ООД и принудително изпълнение върху дружествени дялове
-10%

Прекратяване на дяловото участие в ООД и принудително изпълнение върху дружествени дялове

Стефан Стефанов

34.20 лв.
Данъчно облагане 2024
-10%

Данъчно облагане 2024

Валентин Савов

31.50 лв.
Етажната собственост в нормативната уредба и в практиката
-5%

Етажната собственост в нормативната уредба и в практиката

Доц. д-р Бисерка Маринова

38.00 лв.
Решения на Конституционния съд с анотация по наказателнопроцесуални въпроси (2003–2023 г.)
-10%

Решения на Конституционния съд с анотация по наказателнопроцесуални въпроси (2003–2023 г.)

Аделина Хаджийска

36.00 лв.

Други книги от Иван Петров

Коментари за "Преглед на съдебната система на Съединените Американски Щати"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах