Абонамент за бюлетин
Пратеничеството - роман

Пратеничеството - роман

ISBN: 9786197535471
Издадена: 2023
Брой страници: 256
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 15.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза, Исторически
X век. На картата на света има две държави с името България. И докато Дунавска България на цар Симеон I върви с уверени крачки към своето величие, владетелят на Волжка България, кан Алмас Джилки Сакли, е наясно, че без да се присъедини към някоя от големите религиозни общности на времето, държавата му няма големи шансове да просъществува дълго. Затова изпраща писма до владетеля на Абасидския халифат, халиф Ал-Муктадир, и до византийския император Константин VII Багренородни с молба да му пратят хора, които да му разяснят тънкостите на техните вероизповедания. Пратеникът му до Константинопол обаче е заловен от дунавските българи и цар Симеон I решава да се включи в надпреварата за душата на родствения му народ. Отряд, ръководен от младия и буен боил Храбър и игумена на Плъсковския манастир Тудор Доксов, е натоварен с мисията да стигне до Велики Болгар и да убеди кан Алмас да приеме християнската вяра от български свещеници.

В същото време халиф Ал-Муктадир изпраща експедиция, предвождана от велможата Сусан Ар-Руси и известния пътешественик и писател Ахмед ибн Фадлан. Византийският император Константин VII, съветван от тъста си Роман Лакапин, също изпраща делегация, начело с патриция и велик магистър Теодор Дафнопат.

Ще стигнат ли трите пратеничества до целта си, кое от тях и по-какъв начин ще привлече кан Алмас към своята вяра и какво ще последва от всичко това? Отговорът на тези и много други въпроси е в тази книга, написана в най-добрите традиции на българската историческа проза в лицето на Фани Попова-Мутафова, Димитър Талев и Вера Мутафчиева. Освен с увлекателен сюжет и запомнящи се герои, романът впечатлява и със солидна историческа основа.

Книги, подобни на "Пратеничеството - роман"

Да предизвикаш злото - разкази

Да предизвикаш злото - разкази

Мариян Петров

14.00 лв.
Кан Тервел - Спасителят
-10%

Кан Тервел - Спасителят

Бойко Беленски

16.20 лв.
Цариградският медальон

Цариградският медальон

Васил Лазаров

20.00 лв.
Иван Асен II - Цар и самодържец

Иван Асен II - Цар и самодържец

Димитър Мантов

20.00 лв.
Персия, том 1: Кир Велики. Раждането на легендата

Персия, том 1: Кир Велики. Раждането на легендата

Цветан Колев

25.00 лв.

Други книги от Мариян Петров

Коментари за "Пратеничеството - роман"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах