Абонамент за бюлетин
Последният викингски крал, книга 4: Врагът на мира
-10%

Последният викингски крал, книга 4: Врагът на мира

ISBN: 9786191612994
Издател: Персей
Издадена: 2023
Брой страници: 352
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 16.99 лв.
Цена: 15.29 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Исторически
Животът на Харалд Суровия е един от най-изпъстрените с приключения в историята на Норвегия. С голямата си смелост и рядко срещаното си умение да воюва, той оставя следа от Стиклестад до Византия.

В романа „Врагът на мира“, четвъртата книга от поредицата „Последният викингски крал“, срещаме Харалд като предводител на легендарната византийска варяжка гвардия. Когато на престола се възкачва нов император, Харалд е в опасност и трябва да бяга, за да спаси живота си. Обстоятелствата го принуждават да се раздели с Мария, племенницата на Зоя Порфирогенита, която е успяла да се загнезди в сърцето му, и той се отправя към Киев, столицата на могъщата Киевска Рус (или Гардарике, както я наричат скандинавците). Там търси убежище при княз Ярослав, както и успява да спечели ръката на дъщеря му Елисавета благодарение на богатствата, натрупани по време на службата в императорския двор. Но един нестихващ копнеж пламти в сърцето на Харалд – да се завърне в Норвегия, да бъде провъзгласен официално за крал и да обедини родината си. В страната обаче вече са избрали Магнус, сина на свети Олав, за крал, а над него бди могъщият хьовдинг от Трьонделаг – Ейнар Големия Корем. Ще успее ли Харалд да убеди племенника си да си поделят властта? Ще може ли да се справи със съпротивата на местните големци, които не желаят да склонят глава пред него? Храбрият воин е принуден да се гмурне дълбоко в политически интриги и кървави битки, за да постигне заветната цел и да прослави рода си. Време е да изпълни обещанието, което е дал на брат си свети Олав в Стиклестад.

Поредицата „Последният викингски крал“ е базирана на живота на Харалд Суровия. Тя обхваща дълги времеви периоди, опира се на исторически извори и изобилства от образи на реално съществували личности, като например на българския цар Петър Делян, срещу когото наистина се е сражавал Харалд. Разбира се, истината се доукрасява от измислицата, за да се засили приключенският елемент на романа. В книгите за последния викингски крал войната и приятелството, любовта и омразата, прошката и отмъщението се преплитат по неразривен начин, който сякаш кара тази важна епоха в нашата история да оживее пред очите на читателя.

Книги, подобни на "Последният викингски крал, книга 4: Врагът на мира"

Последният викингски крал, книга 3: Наемникът на императора
-10%

Последният викингски крал, книга 3: Наемникът на императора

Ян Уве Екеберг

15.29 лв.
Последният викингски крал
-10%

Последният викингски крал

Ян Уве Екеберг

17.99 лв.
Царина

Царина

Елън Алпстен

25.00 лв.
Дъщерята на Аушвиц

Дъщерята на Аушвиц

Малкълм Брабант

22.00 лв.
Кралица Марго
-10%

Кралица Марго

Александър Дюма

22.50 лв.

Други книги от Ян Уве Екеберг

Коментари за "Последният викингски крал, книга 4: Врагът на мира"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах