Абонамент за бюлетин
Последен влак за Истанбул

Последен влак за Истанбул

ISBN: 9789547831537
Издател: Intense
Издадена: 2012
Брой страници: 376
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 16.99 лв.
Цена: 16.99 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
“Последен влак за Истанбул” е действителната история на няколко турски дипломати, спасили голям брой евреи по време на Холокоста. Действието на романа е съсредоточено върху съвместния живот на мюсюлмани и немюсюлмани в Турция през първата половина на 20 век. Както всичките истории на А.Кулин, и тази завладява още от самото си начало: история за неодобрявана любов и бягство по време на бурните за Европа времена в навечерието на Втората световна война. Сюжетът тече динамично в различни топоси: в Истанбул и Марсилия, в Анкара и Кайро, в Париж и Берлин, и за финал ни връща отново в Истанбул…

Селва е дъщеря на един от последните османски паши, високопоставен сан в имперската държавно-политическа йерархия. Тя се влюбва в млад евреин, Рафаел, но семейството й се противопоставя на на този брак, предвид порядките в традиционното турско общество. Селва и Рафаел заминават във Франция, но и там не са щастливи.

В навечерието на Втората световна война младата двойка попада в мрежата на събитията, следващи от хитлеристкия терор. Започват дните и месеците на нацистката хватка, когато тя се затяга съвсем, а мълвата за концентрационните лагери ги държи в непрестанен страх.

Личните съдби на Селва и Рафаел, които живеят в Европа, Кулин проектира на фона на събитията в Турция по време на войната. В романа е проследена и житейската съдба или по-скоро драма на по-голямата сестра на Селва- Сабиха, чийто съпруг Махир е дипломат към Турското външно министерство. Посредством тяхната любов, също толкова вълнуваща както на Селва и Рафо, с присъщото си майсторство Айше Кулин успява да предаде детайли от ежедневието им, а така и от социлано-културния и политически живот на Турция в края на трийсетте и размирното начало на четирийсетте години на миналия век.

В същото време Турция отчаяно се опитва да избегне участие във войната и опасно лавира между страните от Тристранния пакт и Съюзниците.

Ставаме свидетели на усилията на смелите турски дипломати, които излагат живота си на опасност, за да спасят стотици евреи в Европа от мъченията на нацистите.

Книги, подобни на "Последен влак за Истанбул"

Бал във Версай

Бал във Версай

Даниел Стийл

19.99 лв.
Сингулярност
-10%

Сингулярност

Балсам Карам

16.20 лв.
Тайната афера
-10%

Тайната афера

Ерика Джеймс

20.70 лв.
Бисери на мъдростта
-5%

Бисери на мъдростта

Огняна Иванова

18.91 лв.
Страшни зверове
-10%

Страшни зверове

Роалд Дал

9.00 лв.

Допълнителни материали Други книги от Айше Кулин

Коментари за "Последен влак за Истанбул"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах