Абонамент за бюлетин
Помен за баба ми
-10%

Помен за баба ми

ISBN: 9786191611522
Издател: Изида
Издадена: 2017
Брой страници: 244
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Чешка
Корична цена: 13.00 лв.
Цена: 11.70 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
С романа си „Помен за баба ми” (превод Деница Дабижева) Петра Хулова (1979) се превръща в сензация на литературната сцена. Впечатлява критиката и читателите и печели най-престижната литературна награда в Чехия – „Магнезия Литера”.

Червената планина е най-старата в Монголия. По-рано навсякъде по света бродели великани. Само в Червената планина не стъпили, защото по върховете й растяли люти цветя-убийци. Затова планината останала. Единствено тя от Стария свят.

А в подножието й живее Зая заедно със своите сестри. Обича степта и гъстия кумис. Само дето един ден всичко се обърква. Тулег не й е точно баща, пък и тя не е съвсем монголка. Предстои й дълго пътуване. За да осъзнае в края му, че няма нищо по-ценно от земята, на която си роден.

Увлекателно написана, книгата представлява монолог на пет жени от едно семейство. Събитията се развиват в азиатската страна, което прави всеки ред от романа неповторим. Пък и Хулова провокира въображението на читателя си докрай, като използва много автентични монголски думи – някои от тях без изобщо да обясни... Така, четейки, търсим смисъла им и когато го разберем, сме направо очаровани!

Историята на Зая започва в родния й гер (юрта). Лично тя ни запознава с бита и философията на монголците. Качва ни на седлото и ни прави свидетели на прастари обичаи. Но „Помен за баба ми” е много повече. Чрез родовата памет на едно монголско семейство Петра Хулова рисува образа на стремящата се към щастие жена – понякога жертва на мъжете, друг път на собствените си разбирания, но по правило винаги благородна, винаги добра.

За големия успех на „Помен за баба ми” допринася и това как е написана – парченце по парченце авторката добавя монолозите на жените от семейството. Така виждаме като на длан вярванията и стремежите в една култура, която традиционно смятаме за любопитна. Но българският читател може да открие и много неща, които таи в себе си от прастари времена – любовта към степта и конете, сладостта на кумиса, върховенството на Тенгрите. Защото „Помен за баба ми” е като пъзел от много истории. Някои от тях на хилядолетия, а други – наглед обикновени, но пък точно с тях ще запомнят своите майки и баби следващите поколения. А Петра Хулова иска с много любов и мъничко магия да ни ги разкаже.

Книги, подобни на "Помен за баба ми"

Пластмасов тристаен
-10%

Пластмасов тристаен

Петра Хулова

7.20 лв.
Бал във Версай

Бал във Версай

Даниел Стийл

19.99 лв.
Сингулярност

Сингулярност

Балсам Карам

18.00 лв.
Бисери на мъдростта

Бисери на мъдростта

Огняна Иванова

19.90 лв.
Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Робърт Луис Стивънсън

14.90 лв.

Други книги от Петра Хулова

Коментари за "Помен за баба ми"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах