Абонамент за бюлетин
Подвигът на Мара Бунева
-5%

Подвигът на Мара Бунева

ISBN: 9789548247115
Издател: Анико
Издадена: 2010
Брой страници: 464
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 16.50x23.50
Корична цена: 16.00 лв.
Цена: 15.20 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История
На 13 януари 1928 г. в град Скопие, при стария мост на река Вардар, героичната българка Мара Бунева застреля сръбския злодей Велимир Прелич. Застреля джелатина Прелич, прочул се най-много със своите варварски жестокости и мъчения над мирното население по Вардарско. И то жестокости, извършени само над поробените българи, за да се сбъдне вековната мечта на сръбските поробители - българин да не остане в сръбския дял на Македония.
След атентата, за да не попадне жива в ръцете на сръбските изверги, Мара Бунева насочва пистолета срещу себе си и прави опит да се самоубие. Защото тя прекрасно познава дивашкия нрав на сръбските поробители българомразци. Няколко часа по-късно Мара Бунева умира от раните си, а тялото й е захвърлено незнайно къде. Сигурно сръбските инквизитори са се стряскали и от мъртвата Мара и са треперели нейният гроб да не стане свещено място на поробените българи за поклонение и клетви за отмъщение...
През 1941 г., освободени за кратко от сръбския поробител, скопяни построяват на мястото на покушението паметна плоча, посветена на своята героиня, дала младия си 25-годишен живот за свободата.
След 1944 г. паметната плоча в чест на Мара Бунева е разбита от сръбско-коминтерновските палачи. Както се разбиват всички новопостроени плочи в памет на героичната българка от 1989 година до сега. Типично варварство и ежедневна практика на сръбските еничари от сега действащия концлагер само да българи - Македония.
А за нас, българите, подвигът на Мара Бунева заслужава най-величествения и най-запомнящия се паметник. Затова издаваме тази книга - за да се помни нейната саможертва, за да се помнят сръбските зверства и за да се знае, че и днес по Вардарско целенасочено и последователно се унищожава всичко българско от сърбите и техните еничари в Скопие. За да изградим в сърцата и паметта на всеки българин най-достойния, най-здравия и най-непреходния паметник на българската героиня Мара Бунева - паметника на признателността на целия български народ.
Паметникът на героинята, отдала живота си, за да отмъсти за страданията на своите сънародници и за свободата на поробеното си отечество...

Никола Григоров


"Азъ обичам своето отечество!..."
предсмъртните думи на Мара Бунева

Книги, подобни на "Подвигът на Мара Бунева"

Тайните на ВМРО
-5%

Тайните на ВМРО

Цочо Билярски

28.50 лв.
Руската убийствена политика за българите, том II
-5%

Руската убийствена политика за българите, том II

Цочо Билярски

30.40 лв.
Руско-българските тайни договори
-5%

Руско-българските тайни договори

Цочо Билярски

14.25 лв.
От Сан Стефано до Париж - Най-важните договори за България (1878-1947 г.)
-5%

От Сан Стефано до Париж - Най-важните договори за България (1878-1947 г.)

Цочо Билярски

14.25 лв.
Опасната идея на Дарвин
-5%

Опасната идея на Дарвин

Даниъл Денет

38.00 лв.

Други книги от Цочо Билярски

Коментари за "Подвигът на Мара Бунева"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах