Абонамент за бюлетин
Петото дете
-10%

Петото дете

ISBN: 9789545169687
Издател: Летера
Издадена: 2012
Брой страници: 168
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 15.00x22.50
Корична цена: 10.00 лв.
Цена: 9.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Петото дете е смразяваща, завладяваща и дълбоко тревожеща книга, която може да се определи като роман на психологическия ужас. В разгара на сексуалната революция от 60-те години на миналия век Дейвид и Хариет споделят старомодния идеал за щастливо семейство с много деца. В началото техният брак е точно такъв, какъвто са си мечтали – раждат се четири хубави, здрави и умни деца. С петата бременност на Хариет нещата се преобръщат – рожбата Бен е истинско чудовище и превръща живота им в ад. Оттук насетне те насочват цялата си енергия за „очовечаването“ на петото дете, но се отчуждават един от друг. Четирите им „истински“ деца охладняват към вече мрачния си дом и едно по едно отлитат в свои посоки... Неумолимо извънземното присъствие превръща в отломки мечтата за щастлив семеен живот... Още с излизането си романът е номиниран за Los Angeles Times Book Award и е отличен с италианската литературна награда Grinzane Cavour.

Дорис Лесинг (родена през 1919 г.) е живата легенда на британската съвременна литература. Лесинг е единадесетата жена и най-възрастният творец лауреат на Нобеловата награда за литература. През 2007 г. Шведската академия є присъди отличието, определяйки я като „най-епичния описател на женския опит, който със скептицизъм, плам и мечтателен устрем подложи разделената цивилизация на внимателно изследване“.
С „Петото дете“ (1988 г.) Дорис Лесинг триумфира в сферата на фантастиката, нова за нея. Тя създава един зловещо реалистичен роман, ярък образец за съвременна история на ужасите, внушителен до последната дума.

"Кога детето се превръща в личност с мечти и цели, различни от тези на родителите си? Не е ли Бен символ на родителския страх, че детето им се превръща в самостоятелно същество, в което те не могат повече да проектират себе си? „Петото дете“ е провокираща книга, която се отплаща щедро за отделеното време."
Мари Жаве

Книги, подобни на "Петото дете"

Най-сладката мечта
-10%

Най-сладката мечта

Дорис Лесинг

17.91 лв.
Цепнатината
-10%

Цепнатината

Дорис Лесинг

17.91 лв.
Лятото преди мрака
-10%

Лятото преди мрака

Дорис Лесинг

13.50 лв.
Бисери на мъдростта

Бисери на мъдростта

Огняна Иванова

19.90 лв.
Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.

Други книги от Дорис Лесинг

Коментари за "Петото дете"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах