Абонамент за бюлетин
Персийски писма
-10%

Персийски писма

ISBN: 9786190203339
Издател: Колибри
Издадена: 2018
Брой страници: 304
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 18.00 лв.
Цена: 16.20 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Световна класика, КОЛЕДНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
Вече три столетия знаменитите „Персийски писма“ (1721) на бележития френски мислител, социолог и писател Монтескьо (1689-1755) непрестанно се преиздават в цял свят, четат се и се препрочитат като енциклопедичен епистоларен роман, социален портрет с множество щрихи, като сказание за екзотично, контрастно време. Екранизацията им е дело на един от основоположниците на синема верите, френския режисьор Жан Руш.

Париж и Европа в зората на Просвещението през удивения поглед на двама персийски пътешественици, жадни за нови хоризонти. Писмо подир писмо разкриват тайнствата в сарая с чувствените персийки, строго пазени от тиранични евнуси, и европейската освободеност на нравите, деспотизма на източните властелини и абсолютистките порядки във френския кралски двор, повелите на езически божества, на ислямските пророци и на християнския Бог, източното и западното понятие за чест и достойнство… И постепенно добиват плът просветителските възгледи на автора за човешката природа, за световната история, за строежа и управлението на обществото, за законотворчеството, морала, брачния съюз, верската търпимост, тежненията му за господство на свободата, разума, знанието и справедливостта.

Срещат се и се разминават две култури, две мировъзрения, две философии за дълга и насладите в живота. Великолепно уловени и мъдро изтълкувани, поднесени със сочен, афористичен език и с жилото на сатирата от изкусното перо на ерудит, една от най-ярките личности на века на Просвещението.

----------------

Шарл Луи де Секонда, барон дьо Ла Бред и дьо Монтескьо (на френски: Charles-Louis de Seconda, Baron de La Brède et de Montesquieu) е френски мислител, писател, юрист и социолог. Макар и успял романист, Монтескьо преди всичко е известен като историк–философ и държавен мислител. Той е и един от основоположниците на френското Просвещение, характеризиращо се с вяра в разума, науката и рационализма.

Монтескьо е роден на 18 януари 1689 година в семейното имение Шато дьо ла Бред, близо до Бордо, Франция. Аристократичният му произход и възможностите на семейството му позволяват да получи отлично за времето си образование. През 1705 година завършва колеж в Бордо и заминава за Париж, за да задълбочи познанията си в областта на правото. През 1714 година се връща в Бордо, където първо е назначен за съветник в градския съд, а две години по-късно става и един от двамата вицепрезиденти на правораздавателната институция.

Първият му роман излиза през 1721 година. Персийски писма е написан в епистоларен стил, под формата на писма, изпращани между двама измислени персийци. Романът печели симпатиите на публиката с живата сатира на френското общество, описвана през погледа на въображаемите неевропейски пътешественици.

През 1725 година Монтескьо пише поемата в проза Гнидски храм, издържана в хедонистичен стил. През следващата година се премества отново във френската столица и съвсем скоро се появява нова поема в проза - Пътешествия из Париж, която е в същия дух, както и предишната му творба. Заниманията с изящното слово обаче са недостатъчни за търсещия ум на Монтескьо.

През 1728 година той поема на път, като си поставя за цел да изучи политическо-правните институции в редица европейски държави. Посещава Италия, Прусия, Холандия, а в Англия живее около година и половина. Там изучава английското право и конституционните практики на парламентарната монархия. Впечатленията от всичко това се появяват на страниците на едно от най-значимите му произведения – За духа на законите, излязло през 1748 година.

Шарл дьо Монтескьо умира на 10 февруари 1755 година в Париж.

Книги, подобни на "Персийски писма"

Разкази за Коледа
-5%

Разкази за Коледа

О'Хенри

8.55 лв.
Неразделните
-10%

Неразделните

Симон дьо Бовоар

18.00 лв.
Ад (издание 2024)
-10%

Ад (издание 2024)

Данте Алигиери

19.80 лв.
В очакване на Годо
-10%

В очакване на Годо

Самюъл Бекет

12.60 лв.
Фауст - луксозно издание

Фауст - луксозно издание

Йохан Волфганг фон Гьоте

42.00 лв.

Други книги от Шарл дьо Монтескьо

Коментари за "Персийски писма"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах