Абонамент за бюлетин
Патентните претенции
-10%

Патентните претенции

ISBN: 9789542839811
Издател: Сиела
Издадена: 2022
Брой страници: 112
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 19.00 лв.
Цена: 17.10 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Икономика и право, Юридическа литература, Право
Най-после, след години на осъзнаване на необходимост­та от защита на марки като лице на фирмите или като пред­ставяне на различните им продукти и услуги, дойде време предприятията да погледнат и към „тежката артилерия“ – па­тентите и полезните модели. Това са иновации от най-висок клас – не става дума за малки и практични подобрения в ра­ботата или на инструментите, с които се работи. Подобни подобрения са предмет на рационализаторска дейност, на­речена в ЗПРПМ – „предложения с полезен ефект“, която се стимулира и възна­граждава от потребителя на тези предложения по негови вътрешни наредби и правила.

Факт e, че нито едно предприятие не просперира и не раз­ширява пазарите си, ако не използва иновации в работата си.

За да може обаче да има в ръцете си средство, което да му дава възможност да ограничава достъпа на конкурентите си до новите си технологии или продукти, както и да има предимство пред тях, следва да получи защитен документ за своите иновации.

Защитните документи, посочени в националното ни за­конодателство, а и в международни договори, са патент и по­лезен модел.

За издаване и на двата вида документи е необходимо да бъде съставено описание и да бъдат формулирани претен­ции. И за двете има специфични изисквания за съставяне­то им, тъй като общото правило е, че обхватът на закрила е определен от претенциите, които от своя страна са подкре­пени от описанието.

Настоящата разработка има за цел да допринесе за по-лесния подход на специалистите към съставянето на претен­циите, като е особено подходяща за използване от тези от тях, които отскоро са стартирали работата си в областта на защитата на изобретенията, а и за улеснение на колегите с опит, които не са се сблъсквали с някои специфични случаи. Доколкото българското и европейското законодателство до­пуска изобретателите или предприятията да се представля­ват сами пред собствените си ведомства, насоките, дадени в настоящата книга, биха били полезни и за тях.

Изложението е изградено върху изискванията, посочени в българския Закон за патентите и регистрацията на полез­ните модели, съобразени са и са посочени и изискванията към претенциите на Европейското патентно ведомство и на Федералната служба по интелектуална соб­ственост на Руската федерация, които две ведомства са посо­чени в Договора за патентно коопериране (РСТ) като възмо­жен за избор международен проучвателен орган за заявки, подадени от български заявители. Разбира се, включени са и всички изисквания, посочени в този договор.

Книги, подобни на "Патентните претенции"

Полицейска регистрация на лица

Полицейска регистрация на лица

Антон Желев

20.00 лв.
Етюди за правото и информацията, или Законовите двери в полето на Правото

Етюди за правото и информацията, или Законовите двери в полето на Правото

Орлин Радев

20.00 лв.
Гражданска отговорност на възложителя по чл. 49 ЗЗД за вреди, причинени от изпълнител

Гражданска отговорност на възложителя по чл. 49 ЗЗД за вреди, причинени от изпълнител

Ивайло Тосков

20.00 лв.
70 години Закон за задълженията и договорите

70 години Закон за задълженията и договорите

Валентин Брайков

35.00 лв.
Тревога и надежда

Тревога и надежда

Валентин Брайков

30.00 лв.

Допълнителни материали Други книги от Мария Янакиева-Златарева

Коментари за "Патентните претенции"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах