Абонамент за бюлетин
От избора на владетел до детската игра
-5%

От избора на владетел до детската игра

ISBN: 9789540742694
Издадена: 2017
Брой страници: 480
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 19.00 лв.
Цена: 18.05 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Културология и антропология
Настоящото изследване проследява хилядолетното битуване на жеста „издигане на човешко тяло”, участващ в състава на различни ритуализирани действия по овластяване в унгарската история. Посредством установяване на конкретната функция и семантика подробно се разглеждат промените по неговото прилагане в състава на отделни ритуали, обичаи, игри, битово поведение.

Анализът на системата от измерения на обредния жест позволява да се проследят процесите по непрекъснато движение на елементи между отделни обредни състави. Приложеният метод достоверно разкрива пътя по създаване на проучените ритуализирани действия, като поправя някои допуснати неточности в науката. Анализът на процесите хвърля светлина върху механизма на приемственост в традицията. За първи път настоящото изследване разкрива важната роля на жеста при създаване предназначението и значението на всяко знаково натоварено действие, което дава основание да се твърди, че жестът е паметта на действието и неговото значение в културата.

-----------------

Джени Маджаров е дългогодишен преподавател в катедра „Етнология" на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Завършва специалностите „Унгарски език и литература" и „Етнография“ в Университета „Лоранд Йотвъош" Будапеща (1982). Там защитава дисертация за българската и унгарската аграрна традиция (1990). Първоначално работи като музеен уредник и научен сътрудник. Създава няколко временни и постоянни музейни експозиции, сред които „В света на представите и вярванията“ (1999). „Култура на пиенето“ (2000), фотоизложбата „Египет - красота и величие" (2010). В различни периоди работи и като хоноруван преподавател във Великотърновския университет, Пловдивския университет, Нов български университет, „Лоранд Йотвъош“ и Сегедския университет (Унгария). Има десетки научни публикации в български и чуждестранни специализирани издания по проблеми, свързани с обредните жестове, аграрните традиции, етнографското музейно експониране, сравнителното езикознание, унгарската традиционна култура и др. Автор е на монографията „функция и семантика на обредния жест в унгарската култура" (2014). Съставител и редактор на няколко научни сборника с участието и на чуждестранни учени, сред които двутомника „В света на човека“ (2008), „България - Унгария. История, политика, култура през XIX - XXI век" (2015). Създател и пръв съставител на етноложката университетска поредица „Ethnologia Academica" (1999)- Преводач на научна литература от унгарски и английски език. Автор на сценарии за научнопопулярни филми като „Тъкане на сватбени дарове" (1994) и „Живот в Западната пустиня на Египет“ (2009). Носител е на ордена „Унгарски сребърен кръст за заслуги" (2015), връчен от президента на Унгария, и на званието „Почетен член" на Унгарското етнографско общество (2016) за дейността му по изследване и популяризиране на унгарската култура и наука.

Книги, подобни на "От избора на владетел до детската игра"

Културниятъ човекъ и неговите обноски - 1904

Културниятъ човекъ и неговите обноски - 1904

17.00 лв.
Средновековието – далечно и близко
-5%

Средновековието – далечно и близко

Стоян Атанасов

27.55 лв.
Османските потайности - Харемът
-10%

Османските потайности - Харемът

Ибрахим Карахасан-Чънар

18.00 лв.
Busco trabajo: Работа и социални отношения на българите в Испания
-5%

Busco trabajo: Работа и социални отношения на българите в Испания

Магдалена Славкова

26.60 лв.
В полусенките на историята
-5%

В полусенките на историята

Лиляна Симеонова

23.75 лв.

Други книги от Джени Маджаров

Коментари за "От избора на владетел до детската игра"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах