Абонамент за бюлетин
От Олимп до Тибет
-10%

От Олимп до Тибет

ISBN: 9786192500061
Издател: Вакон
Издадена: 2020
Брой страници: 336
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.50x21.00
Корична цена: 18.00 лв.
Цена: 16.20 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза, Биографична литература
27 вдъхновяващи пътеписа от всички точки на света

Пътеписи, събрали тюркоазената красота на Пелопoнес и непознатата емоция на Босна и Херцеговина. Разкази за пламенната Испания, закачливата и магична Италия, за вълшебната Португалия и зелената Швейцария. Спомени за темперамента на хората от Централна Америка и шарките на Египет и Мароко. Истории за далечен Китай и легенди от духовното сърце на Хималаите.Симеон Идакиев е роден през 1941 г. в Радомир. Той е известен журналист, дългогодишен продуцент и водещ на предаването „Атлас“ на БНТ, пътешественик, леководолаз и ветроходец. Създател е на близо 500 филма, заснети в над 120 страни на петте континента.Автор е на повече от десет книги, последната от които - „Омагьосаните острови“, е на издателство „Вакон“.

От 2014 г. e член на Кралското географско дружество на Великобритания.

Откъс:

Дойде време да се отправим към един от най-свещените манастири на Тибет – Ганден, разположен на внушителната височина от 4 500 метра. Често наричат Дрепунг, Сера и Ганден „трите основни стълба на Тибет“, най-важните духовни и културни средища. Най-старият от тях е Ганден, който е отдалечен на 50 километра от Лхаса. Построеният през 1409 г. от основателя на школата Гелугпа манастир станал главният център за обучение на монасите.

Малко преди да влезем в манастира, ние с моя приятел изпълнихме ритуала, в чиито смисъл тибетците безрезервно вярват. Принесохме жертвоприношение от ароматни клонки при огнището, служило дълги векове на местните, а димът бързо се възнесе към небето. А после на дългото молитвено знаме написахме пожелание с молба и надежда за нашето здраве и щастие, но и за здравето и щастието на нашите близки, на страната ни и на всички хора по света. Човекът, от когото взехме знамето, се нае да го качи и да го завърже там горе, на самото било на планината, до което ние трудно щяхме да стигнем поради разредения въздух. И сега, на височина над пет хиляди метра, този флаг се вее и разнася нашите думи по целия свят.

Книги, подобни на "От Олимп до Тибет"

Омагьосаните острови
-10%

Омагьосаните острови

Симеон Идакиев

18.00 лв.
По следите на времето

По следите на времето

Благовеста Касабова

20.00 лв.
Лице без маска, или преди да се разсмеем
-10%

Лице без маска, или преди да се разсмеем

Шемуел Бехар

27.00 лв.
Места, събития, човеци
-5%

Места, събития, човеци

Веселин Вучков

17.10 лв.
От корените до небето - твърда корица
-5%

От корените до небето - твърда корица

Екатерина Василева

24.61 лв.

Други книги от Симеон Идакиев

Коментари за "От Олимп до Тибет"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах