Абонамент за бюлетин
Османската експанзия
-10%

Османската експанзия

ISBN: 9789542822189
Издател: Сиела
Издадена: 2016
Брой страници: 284
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 13.50 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История, Обща световна история, Средновековна история
Войната е сред най-старите занимания на човечеството. Нейните кървави огньове са раждали империи и са сривали цели цивилизации. Често пъти войната се е явявала онзи катализатор, предизвикал еволюцията на държавите, за да достигнат те до днешния си вид. Всяка следваща война почива върху уроците от предишната, но и следва своя собствена логика и „живот“. Само чрез задълбоченото, безпристрастно и педантично изучаване на конфликтите в миналото можем да се подготвим за онези, които предстоят. Сентенцията за разбирането на войната се корени в древната римска максима - „Ако искаш мир, готви се за война“. Днес, както и винаги, опознаването на войната е неделима част от тази подготовка.

------------------
Османската империя и самото ѝ съществуване винаги са били болезнен въпрос за българската историография и за българите като цяло. Няма и как да бъде по друг начин – петвековното чуждо владичество не носи никакви съществени позитиви на народа ни, докато негативите са повече от очевидни и оставят дълготрайна следа в социалното, политическото и дори националното развитие на народа ни.

Макар, несъмнено, да имаме повече от основателни причини да презираме тази чужда държава, ограбила ни от правото на свободно развитие и съществуване, сляпата омраза и свръхемоционалното отношение към Османската империя все повече се превръща в бреме за народа ни.

За нас е повече от необходимо да потърсим един по-трезв и по-ясно осмислен подход към проблема „Османска империя” и неговото място в историята ни. Чистата омраза и презрение, подценяването на Османската империя като изцяло ретроградна политическа структура няма как да обяснят факта, че в продължение на повече от 300 години, тази държава непрекъснато расте и завладява нови и нови територии, побеждавайки всичките си врагове в безчет сражения и дарявайки военното дело на Ранномодерна Европа (XIV-XVIII век) с едни от най-значимите имена на изкуството на войната. Това не е празна, анти-българска хвалба, а голата действителност. Нашите деди са били победени и подчинени от една от най-успешните военни машини в цялата история на Европа. Днес, повече от век след освобождението си от чуждата власт, за нас е от изключително значение да разберем как точно е функционирала османската военна и политическа машина, за да можем да разкриваме по-лесно подобни, съвременни проявления и да не допускаме грешките на предците си.

Книги, подобни на "Османската експанзия"

Османо-хабсбургските войни (1500–1792 г.)
-10%

Османо-хабсбургските войни (1500–1792 г.)

Александър Стоянов

26.10 лв.
История на войните, книга 7: Великата Северна война (1700-1721)
-10%

История на войните, книга 7: Великата Северна война (1700-1721)

Александър Стоянов

16.20 лв.
История на войните, книга 3: Тридесетгодишната война
-10%

История на войните, книга 3: Тридесетгодишната война

Александър Стоянов

16.20 лв.
България и средновековният свят - Исторически атлас

България и средновековният свят - Исторически атлас

Александър Стоянов

35.00 лв.
Руско-Турските войни 1569-1878 г.
-10%

Руско-Турските войни 1569-1878 г.

Александър Стоянов

18.00 лв.

Допълнителни материали Други книги от Александър Стоянов

Коментари за "Османската експанзия"
Джими Уейлс - 15/11/2018
Защо убивате дървета за тази "книга", че Уикипедия съществува от 2001-ва, съдържанието го има там и е напълно екологично?

Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах