Абонамент за бюлетин
Орелиен
-10%

Орелиен

ISBN: 9786191509744
Издател: Колибри
Издадена: 2017
Брой страници: 584
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.50x21.30
Корична цена: 22.00 лв.
Цена: 19.80 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Любовни романи
„Орелиен“ е смятан за връх в творчеството на Арагон и в същото време за един от най-великите любовни романи на изминалото столетие. Действието в тази „парижка хроника“ ни пренася в периода между двете световни войни, тъй наречените „луди години“. Авторът майсторски пресъздава кипящата интелектуална и светска атмосфера в големия град и възкресява духа на художествения авангард от началото на века. На страниците на романа оживяват Пикасо, Кокто, дадаистите, а в някои от героите разпознаваме черти на Франсис Пикабия, Андре Брьотон и Дрийо Ла Рошел. На фона на ексцентричното и безгрижно общество от това време, Арагон описва моралните и естетически лутания на своя герой. Орелиен, млад рентиер, току-що завърнал се невредим от фронта, води живот, отдаден на удоволствията, в Париж, пазещ все още спомена за „Бел епок“. Срещата му с Беренис, омъжена и недотам красива, пълна противоположност на обичайните му увлечения, ще преобърне живота му. Егоистичен и безволев, Орелиен претърпява поражение и в живота, и в любовта. Той загубва своята любима Беренис, загубва и себе си.

В този роман откриваме Арагон поета, „лудо влюбения в Елза“, който насища повествованието с дълбок и пестелив лиризъм.

------------------

Луи Арагон (1897-1982) е голям френски поет, романист и публицист, един от основателите на дадаизма и сюрреализма, наред с Андре Брьотон, Тристан Тцара и Пол Елюар. Известен с подкрепата си за комунистическата идея, дългогодишен член на ФКП. След петдесетте години се прочува сред широката публика с песните по негови стихове в изпълнение на Лео Фере, Жан Фера и Жорж Брасенс („На този свят любов щастлива няма“). С френската писателка от руски произход Елза Триоле са една от митичните двойки във френската литература на ХХ век.

----------------

Велика книга, описваща събития от Париж през 20-те години на XX век. Главният герой, Орелиен, се влюбва в едно момиче - млада, омъжена жена, която е на посещение в Париж. В по-голямата част от книгата се описва как съдбата сякаш е срещу двамата млади, въпреки интензивността на техните чувства един към друг. Останалото ще откриете сами... Приятно четене!

Читателско мнение

Книги, подобни на "Орелиен"

Семейни жени

Семейни жени

Кристина Кампос

19.95 лв.
Преследването на Аделайн

Преследването на Аделайн

Х. Д. Карлтън

30.00 лв.
Порочни истории - колекция
-5%

Порочни истории - колекция

Ана Хуанг

56.05 лв.
Тайната афера
-10%

Тайната афера

Ерика Джеймс

20.70 лв.
Неуместно
-10%

Неуместно

Ви Кийланд

17.99 лв.

Допълнителни материали Други книги от Луи Арагон

Коментари за "Орелиен"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах