Абонамент за бюлетин
Одън, или окото на кита
-10%

Одън, или окото на кита

ISBN: 9789545534461
Издател: Парадокс
Издадена: 2023
Брой страници: 192
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 17.00 лв.
Цена: 15.30 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Биографична литература
Романът Одън, или окото на кита е посветен на Уистън Хю Одън (1907 - 1973), един от най-значимите и влиятелни англо-американски поети на XX век. Това е разказ в девет части, девет визии, девет живописни платна, които пресъздават географския и поетичен път на Одън; разказ за историята на войните, за анонимните смърти и за скъпите същества, за ексцентричността и неизтощимата енергия на един хомосексуалист, който не се поколебава да се ожени за Ерика, дъщерята на Томас Ман, за да я спаси от Третия райх, нито пък се съгласява да направи компромис, като махне бележка в предговора към мемоарите на генералния секретар на Обединените нации - бележка, която му коства Нобеловата награда през 1963 г. Това е и историята на един отчаян мъж, който черпи сила и вдъхновение от изгубена в младежките години любов, от чиято загуба не може да се възстанови, и която ще трае 33 години, до самата му смърт. "Обичан съм, следователно съществувам", ще напише Одън.

Особен и субективен биографичен разказ, осеян с любовни и приятелски срещи, в който авторът, френският поет и писател Ги Гофет (1947), ни разказва за своя Одън, вплита своя живот в неговия, кани читателя на двойна поетична среща. Това е едно наситено духовно търсене, подплатено с великолепни поетични откъси, едно пътуване през историята, литературните нрави и личностния житейски и духовен път, където по мистериозен начин, като в игра на огледала, Икар среща един кит.

Книги, подобни на "Одън, или окото на кита"

Нерон
-10%

Нерон

Антъни Еверит

31.50 лв.
Божествена
-10%

Божествена

Дейзи Гудуин

18.00 лв.
Животът на Мона Лиза
-10%

Животът на Мона Лиза

Даян Хейлс

17.91 лв.
Влюбеният крал
-10%

Влюбеният крал

Мишел Зевако

18.00 лв.
Нищо случайно

Нищо случайно

Клое Маданес

24.00 лв.

Други книги от Ги Гофет

Коментари за "Одън, или окото на кита"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах