Абонамент за бюлетин
Облачен архив
-5%

Облачен архив

ISBN: 9786190107453
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2020
Брой страници: 264
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 17.00x24.00
Корична цена: 19.90 лв.
Цена: 18.91 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Културология и антропология
„Облачен архив“ e изследване на облаците в историко-културната традиция, започвайки от появата им в Библията и през Античността до съвремието ни. Вече двайсет и девет века облаците грациозно и възвишено валсуват в изобразителни и словесни произведения на изкуството. Те пронизват цялото творческо пространство, функционирайки ту като материал, ту като авторски похват или своеобразна конструкция, осигуряваща преход от земния регистър в небесния. Облаците способстват и за фигуративните и пластични ефекти, както посочва изкуствоведът Юбер Дамиш. И ако Дамиш излага дръзкото твърдение, че история на живописта може да се мисли през история на облака, то книгата разширява облачния обхват до културна метафора, откриваема на Изток и Запад. Облакът е този поразителен топос, който приобщава контрадикторните наука и изкуство, демонстрирайки как науката в лицето на метеорологията може да служи за вдъхновител (случая Гьоте–Хауърд) и помощник в изкуството – при живописването (случая Джон Констабъл) или литературата (Андрей Бели и Хлебников).

„Облачен архив“ предлага като вторичен резултат от изследването интригуващата теория на цвета, започната от гениалния Гьоте, проследима при Кандински със съотношението цвят–форма, допълвана от Хлебников, аналогизиращ цветово звуците. Като страничен ефект се изгражда редицата от творците метеоролози: Гьоте, Кандински, Андрей Бели. Като пореден страничен продукт, не последен по значимост, книгата проследява и формулира изведената от Олга Матич аналогия за проекцията и трансформацията на облака през аурата от теософията на Блаватска до абстракция в живописта на Кандински и съответствието му поради постоянните му метаморфози в метафората в литературата (Андрей Бели). Така чрез облака се прави подстъп към важния проблем във визуалните изследвания за разликите при конструирането на образа в живописното и словесното изкуство.

Така облакът се презентира като удивителен поради изпадането от каноничните правила на живописната перспектива и като безкрайно интригуващ предмет на изследване поради пространното и плодотворно поле за интерпретации: философски, естетически, изкуствоведски, частнонаучни и други. Струва си облаците да бъдат последвани в поразителния им общотеоретичен и културфилософски танц...

Книги, подобни на "Облачен архив"

Османските потайности. Еничарите
-10%

Османските потайности. Еничарите

Ибрахим Карахасан-Чънар

17.91 лв.
Западът среща Изтока
-5%

Западът среща Изтока

Антоанета Николова

23.66 лв.
Булгарите
-5%

Булгарите

Слави Дончев

28.41 лв.
Форми на духа. Юбилеен сборник в чест на проф. д.ф.н. Нонка Богомилова
-5%

Форми на духа. Юбилеен сборник в чест на проф. д.ф.н. Нонка Богомилова

Силвия Кръстева, Антоанета Николова - съставители

33.16 лв.
Архив за средновековна философия и култура. Свитък XXIX
-5%

Архив за средновековна философия и култура. Свитък XXIX

Колектив

18.05 лв.

Други книги от Вяра Попова

Коментари за "Облачен архив"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах