Абонамент за бюлетин
Ню Йорк, том 2
-5%

Ню Йорк, том 2

ISBN: 9789543652938
Издател: Еднорог
Издадена: 2024
Брой страници: 608
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 33.00 лв.
Цена: 31.35 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Исторически
Това безспорно е градът - символ на сбъднатата американска мечта. Ню Йорк е един от най-големите градове в света, възхваляван и описван в безброй филми, песни и книги. Едуард Ръдърфърд също му посвещава един от емблематичните си романи. В своя бестселър „Ню Йорк“ известният биограф на велики градове ни разказва неговата сравнително кратка, но наситена с извънредно важни събития история под формата на епична сага. Той описва динамичния живот на няколко фамилии, чиито съдби следват възходите и паденията на града, който никога не спи.

В том 2 продължава историята на „Голямата ябълка“, заедно с разказите за семейства със „стари пари“ и на бедни имигранти. След като зарастват тежките рани от Гражданската война, идва времето на „Позлатената епоха“. Надежди и мечти, алчност и корупция – те винаги са били спътници на свободата и възможностите по все по-пренаселените улици на града. Корабите с хиляди емигранти акостират на остров Елис в сянката на Статуята на свободата и добавят още много германци, ирландци, италианци и евреи към разнородната етническа смесица на Ню Йорк. Постепенно животът тук коренно се променя, бизнесът разцъфтява все повече.

Малкият някога град се превръща в голям търговски и финансов център. Започват да се сключват все по-мащабни сделки, политиците стават все по-корумпирани, богати наследнички са постоянна мишена на алчни ухажори, Уолстрийт се превръща в символ на богатите и преуспелите. Градът, в който всичко е възможно, се издига все повече и доказателство за това са неговите емблематични сгради, които буквално докосват небето: Емпайър Стейт Билдинг, сградата на Крайслер, кулите близнаци на Световния търговски център.

Разбира се, освен с триумфи историята на Ню Йорк е белязана и с трагедии. През бурния XX век градът е разтърсен от неочаквана финансова катастрофа – крахът на борсата, довел до Голямата депресия. Атаките от 11 септември 2001 коренно променят всичко, но не пречупват духа на нюйоркчани. Съдбите на много обикновени хора от различен произход, с широк спектър от амбиции и очаквания, са повлияни от тези събития. Редом с тях по страниците на книгата срещаме прочути личности като милиардера Дж. П. Морган, легендарната госпожа Астор, чието име си остава синоним на висша класа, както и част от кметовете, оставили своя отпечатък върху развитието на града, като Ла Гуардия, Ед Коч и Руди Джулиани.

Ръдърфърд е не само истински учител по история, но и прекрасен писател. Разказвачът на истории за велики градове не крие силната си привързаност към Ню Йорк, но като разказва толкова увлекателно историята му, той припомня и историята на Америка. За всеки е ясно, че книгата е резултат от щателните проучвания на автора, който успява да задържи интереса на читателите, без текстът дори за миг да прозвучи скучно или педантично. Няколко века история буквално оживяват пред очите ни с вълнуващи детайли за живота и промените в града, който си остава сърцето на Америка.

Книги, подобни на "Ню Йорк, том 2"

Ню Йорк, том 1
-5%

Ню Йорк, том 1

Едуард Ръдърфърд

28.41 лв.
Лондон, том 2
-5%

Лондон, том 2

Едуард Ръдърфърд

31.35 лв.
Париж, том 2
-5%

Париж, том 2

Едуард Ръдърфърд

26.51 лв.
Лондон, том 1
-5%

Лондон, том 1

Едуард Ръдърфърд

26.51 лв.
Париж, том 1
-5%

Париж, том 1

Едуард Ръдърфърд

23.66 лв.

Други книги от Едуард Ръдърфърд

Коментари за "Ню Йорк, том 2"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах