Абонамент за бюлетин
Ньойският погром и терорът над българите
-5%

Ньойският погром и терорът над българите

ISBN: 9789548247085
Издател: Анико
Издадена: 2009
Брой страници: 500
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 21.00x29.00
Корична цена: 27.00 лв.
Цена: 25.65 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История, История на България, Нова и най-нова история
Сборник от документи и материали.

"Там, на Балканите, има един див народ, който трябва да бъде унищожен..."
Жорж Клемансо

В настоящото издание е включено българското фототипно издание на "Документи по договора в Ньойи", представляващо днес библиографска рядкост. Неговият оригинал е на френски език, тъй като това е бил езикът, с който се е контактувало с "миротворците".
Към фототирпното издание са приложени и известните, но непознати в пълния им вид от широката общественост предложения на американския президент Удро Уилсън за принципите, които трябва да бъдат в основата на мирните договори след приключването на Първата световна война, т.е. известните т.нар. 14 точки от 8 януари 1918 г., допълвани на 12 февруари, 4 юли и 27 септември 1918 г.

Тук са включени макар и публикуваните, но днес вече забравени и точките от Солунската Военна конвенция между България и Съглашението от 29 септември 1918 г., според която в ръцете на противниците ни са предадени в робство 100 000 български войници и офицери, не щадили живота си по бойните полета на Първата световна война. Една трагедия, незаслужено потънала в забвение и непозната от потомците.

Включени са и докладът на ръководителя на Българската делегация, министър-председателят Т. Теодоров и разискванията по проектодоговора на 9 ноември 1919 г. в Народното събрание.

Последният опит на председателя на Българската делегация Ал. Стамболийски да се смекчат клаузите на този грабителски договор са неговите писма до председателя на конференцията Ж. Клемансо и до председателите на сръбската, гръцката и румънската делегации и отговора на Венизелос. Въпреки че Стамболийски ги докладва в речта си пред Народното събрание, тук те са включени самостоятелно.

В приложенията са намерили място и допълнително включените документи по ратификацията и влизането в сила на договора, текстовете на които са взети от техните публикации в "Държавен вестник" и стенографските протоколи на Народното събрание.

Голям интерес представляват и статиите, спомените и другите материали, които публикува Всебългарският съюз "Отец Паисий" в двата юбилейни сборника по случай 13 и 15 годишнина от подписването на договора, които са отпечатани в органа на Съюза списание "Отец Паисий" през 1932 и 1934 г. От тях са подбрани само няколко статии, които засягат въпроса за Македония, Добруджа и Тракия.

Като завършек на изданието е включена речта на председателя на Всебългарския съюз "Отец Паисий" проф. Георги П. Генов за рухването на Версайлската система и окончателното премахване на ограничителните клаузи на Ньойския договор след включването на страната ни във Втората световна война...

Цочо В. Билярски (из предговора към книгата)

Книги, подобни на "Ньойският погром и терорът над българите"

Руската убийствена политика за българите, том II
-5%

Руската убийствена политика за българите, том II

Цочо Билярски

30.40 лв.
Руско-българските тайни договори
-5%

Руско-българските тайни договори

Цочо Билярски

14.25 лв.
Тайните на ВМРО
-5%

Тайните на ВМРО

Цочо Билярски

28.50 лв.
От Сан Стефано до Париж - Най-важните договори за България (1878-1947 г.)
-5%

От Сан Стефано до Париж - Най-важните договори за България (1878-1947 г.)

Цочо Билярски

14.25 лв.
Подвигът на Мара Бунева
-5%

Подвигът на Мара Бунева

Цочо Билярски

15.20 лв.

Други книги от Цочо Билярски

Коментари за "Ньойският погром и терорът над българите"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах