Абонамент за бюлетин
Ницше и волята за власт
-10%

Ницше и волята за власт

ISBN: 9789545154386
Издател: Милениум
Издадена: 2018
Брой страници: 160
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 8.00 лв.
Цена: 7.20 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Философия, психология, етика, Философски направления
Това, че е вдъхновил Хитлер, е само част от мита за Ницше

Книга събира философията на гениалния мислител в 44 фрагмента.

Любимата на мнозина крилата мисъл „Всичко, което не ме убива, ме прави по-силен“ принадлежи на гениалния немски философ Ницше. На него е посветена новата книга „Ницше и волята за власт“ на София Петрова. Това е осмото заглавие от хитовата поредица на издателство „Милениум“ „Философия за всеки“.

Популярната серия представя разбираемо и увлекателно личността и идеите на велики мислители от различни епохи посредством 44 притчи за живота и дейността им и множество техни афоризми. По този начин тези интересни сборници запознават непосветените и дори подрастващите с възприеманите като сложни постулати на големите философи и проправят път до тях на широката читателска аудитория, дори на подрастващите. Чрез тези книги младежите няма да възприемат големите умове на човечеството като Сократ, Диоген, Соломон, Сенека, Конфуций, Кант като неразгадаеми учебникарски личности, а могат да се вдъхновят от думите и поученията им.

От новата книга ще научите всичко за философията и етиката на Ницше, за схващанията му за морала и добродетелите, за самотата, изкуството, състраданието, приятелството, любовта и брака, политиката, гнева и разкаянието…

Фридрих Вилхелм Ницше е роден през 1844 г. в Прусия. Завършва теология и класическа филология, но истинското си призвание открива във философията, по-точно – в рушенето чрез философията на всичко, което според неговите разбирания е морално остаряло, закостеняло и спъващо свободата на духа. Пише критически трудове, посветени на религията, морала, съвременната култура, философия и наука. Има отличаващ се стил, за който са характерни метафорите, иронията и афористичният изказ. Ницше оказва голямо влияние за развитието на философията, но идеите му са твърде крайни за тогавашното консервативно мислене, затова приживе не среща разбиране сред колегите си и сред широките читателски маси. След смъртта му пък много от тезите му са изопачени, за да обслужват политически интереси. Така се ражда митът за Ницше – еднакво охулван и обожаван, еднакво неразбран и от критиците, и от привържениците си.

Теорията му за Свръхчовека например се възприема като идеология на нацизма и се твърди, че именно тя вдъхновява Хитлер. Всъщност в трудовете на философа, посветени на идеята за Свръхчовека, никъде няма заявено схващане за превъзходство на една нация, раса или класа над друга. В тях се говори само за победа на съзидателното начало у човека над разрушителния нагон, за утвърждаване на творчеството за сметка на животинските инстинкти.

„Тъй рече Заратустра“ се превръща в едно от най-популярните произведения на Ницше. В него той разказва за странстващ философ на име Заратустра, който заявява, че човекът e междинен етап в превръщането на животното (човекоподобните) в Свръхчовек по пътя на нравственото самоусъвършенстване и преодоляването на себе си.

Фундаментален елемент във философските разсъждения на Ницше е „волята за власт“ – онази сила, която дава основата за разбирането на човешкото поведение.

Книги, подобни на "Ницше и волята за власт"

Питагор и космологията на числата
-10%

Питагор и космологията на числата

София Петрова

7.20 лв.
Епикур и удоволствието като добродетел
-10%

Епикур и удоволствието като добродетел

София Петрова

7.20 лв.
Монтен и опитът на скептицизма
-10%

Монтен и опитът на скептицизма

София Петрова

7.20 лв.
Шопенхауер между воля и предстaва
-10%

Шопенхауер между воля и предстaва

София Петрова

7.20 лв.
Цицерон и човешките нрави
-10%

Цицерон и човешките нрави

София Петрова

7.20 лв.

Други книги от София Петрова

Коментари за "Ницше и волята за власт"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах