Абонамент за бюлетин
Не дразнете калинката зад гишето
-10%

Не дразнете калинката зад гишето

ISBN: 9789542842859
Издател: Сиела
Издадена: 2023
Брой страници: 240
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.50x21.00
Корична цена: 17.00 лв.
Цена: 15.30 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Политика, публицистика, медии, Публицистика
В книгата e представен критичен анализ на две от най-ха­рактерните и правещи впечатление обстоятелства, наблюдава­ни в последните тридесетина и повече години – качеството на управлението на държавата и обществото, както и лич­ностните качества на властниците и на заетите в държавната администрация. Не са спестени остри критики и отрицателни оценки, изразени са несъгласия със съществуващите процеси и ценности, отправени са ясни призиви за промяна. Изказани­те мнения и становища са израз на гражданския дълг на авто­ра, тъй като – по думите на Бенджамин Франклин – „първата отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта“.

Известно е, че както директната градивна критика, така и сатирата, сарказмът и иронията се явяват изключително под­ходящи средства за разкриване същността, нрава и култура­та на властимащите и на обществото в цялост. Защото дори във времената на голяма „стабилност“, с каквато се хвали днешното управление, народното вицотворчество не увяхва. Анекдотите си остават най-точният критерий за действията на властта. Народ, който има чувство за хумор, има и шансове за бъдещето. Иронията и самоиронията са част от душевността на народа ни, но и лекарство за оцеляване в трудни моменти.

И ако свободата е състояние на духа, то иронията за българина е начин да запази чувството, че е свободен.

Умният човек се учи от грешките си. Умният политик се учи и от грешките си, и от насочената към него сатира. Когато не е самоцелна или плод на междуличностни отношения, тя е най-точното отражение на поведението му. И най-прeцизният, макар и често болезнен коректив.

Ето защо, ако от книгата би имало някаква полза, последната ще е най-вече за политиците.

Дори децата в България знаят за съществуването на т.нар. „калинки“. Това е нарицателно име за хора, заемащи постове в държавни структури, без да притежават съответните на пози­цията знания и умения.

В резултат на извършения анализ на явлението „калинки“ е направен основният извод, че една от съществените причи­ни за застоя в развитието на страната са именно те. Защото са се настанили и позиционирали в различни точки на адми­нистративната и стопанската мрежа.

Оцеляването и развитието в личностен план в условията на конкуренция най-общо става по два начина: или по пътя на честното съревнование, или по пътя на подмолната конспи­рация. По разбираеми съображения кадърният избира първия начин – уповава се на притежаваните знания и умения. Не­кадърният не разполага с тези качества. За да запази позиции, прибягва до други практики: от една страна – слагачество и подлизурство, от друга – интриги, манипулации и клевети, с които атакува конкурентите. Така че всеки по своя начин следва и се съобразява с едно друго откритие на Дарвин – не най-силният от един вид оцелява, нито най-интелигентният, а този, който най-добре се приспособява!

Разбира се, в държавната и общинската администрация работят немалко всеотдайни, добронамерени и съвестни слу­жители. Не те са героите на книгата. На тях поднасяме дълбо­ко уважение и признателност.

Текстът съдържа голям брой цитати, поместени са откъ­си и извадки от интервюта, публикации, статии, книги и др. със съдържание по тази или близки теми, автори на които са уважавани и авторитетни писатели, журналисти, учени, фи­лософи. Ползвани са също така мисли и афоризми на наши и чужди мислители.

----------------------

Пеню Грозев е завършил специалност „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има над 40 години юридическа практика – като следовател, адвокат, преподавател, експерт в НБКСРС и инспектор в КПКОНПИ.

Книги, подобни на "Не дразнете калинката зад гишето"

Банзейро Окотò. Пътуване до Амазония, център на света

Банзейро Окотò. Пътуване до Амазония, център на света

Елиане Брум

25.00 лв.
Мегазаплахи

Мегазаплахи

Нуриел Рубини

24.90 лв.
Мегазаплахи - твърда корица

Мегазаплахи - твърда корица

Нуриел Рубини

28.90 лв.
Изповед. Ако човек живее, той все в нещо вярва

Изповед. Ако човек живее, той все в нещо вярва

Лев Толстой

16.00 лв.
Управлението на Китай, том I
-5%

Управлението на Китай, том I

Си Дзинпин

28.50 лв.

Допълнителни материали Други книги от Пеню Грозев

Коментари за "Не дразнете калинката зад гишето"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах