Абонамент за бюлетин
Наказателно право на Република България. Обща част
-10%

Наказателно право на Република България. Обща част

ISBN: 9789542840619
Издател: Сиела
Издадена: 2022
Брой страници: 652
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 17.00x24.00
Корична цена: 38.00 лв.
Цена: 34.20 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Икономика и право, Юридическа литература, Право
Учебникът е замислен напълно в духа на българската научна тра­диция, според която той не само да отразява, но и да надминава общото ниво на развитие на наказателното право у нас. Началото на тази плодо­творна традиция бе поставено през 30-те години на миналия век от недо­стижимия академик Никола Долапчиев и по-късно продължена с безспо­рен авторитет от уважавания проф. д-р Иван Ненов (1963 и 1972 г.).

Техните учебници са актуални и днес. Но животът продължава и върви напред. През следващите десетилетия българската наказателно­правна наука претърпя мащабно и бързо развитие в трудовете на такива светли умове като чл.-кор. на БАН Костадин Лютов, проф. д-р Димитър Михайлов, проф. д-р Тамара Хинова и други изтъкнати наши учени. Зна­чими са и достиженията на съдебната практика.

Надявам се да съм постигнал поставената цел настоящият учебник да представя пълно, разбира се, синтезирано, но и разбираемо актуалната българска доктрина в нейната неразривна връзка с трудовете на нашите учители и практиката.

В последната част на учебника поканих да вземат участие младите учени по реда на тяхната изява – доц. д-р Славка Димитрова-Симеонова, д-р Петя Митрева, доц. д-р Ралица Костадинова, доц. д-р Юлиана Ма­теева и д-р Пресиян Марков. Изхождам преди всичко от техните научни и лични качества, но и от обстоятелството, че те вече са работили по съ­ответните теми като докторантура или доцентура. С удовлетворение ус­тановявам, че успяват да отговорят на зададения стандарт на учебника и убедително демонстрират своя научен потенциал. Всичко това ме прави оптимист за бъдещето на българската наказателноправна наука.

Представеният на Вашето внимание учебник в общи линии запазва класическата структура на предишните. Новото в него е силният акцент върху правно-техническите аспекти на всеки разглеждан проблем, така че ползващите го да бъдат максимално подготвени за основната дейност по прилагане на наказателноправните норми. Фокусът на учебника на­ложи да се освободи допълнителен обем за сметка на някои въпроси без практическо приложение като например изложение за самата наказател­ноправна наука, подробни исторически бележки за развитието на нака­зателното право у нас, справочното цитиране на литература под линия и др. под. Вместо тях са добавени нови теми. Взето е предвид и членството на РБ в Европейския съюз. Всички основни институти на наказателното право са разгледани в пълнота, без да се спестяват деликатните моменти, а под линия – и в детайли.

В учебното съдържание е вплетена практиката на върховната съ­дебна инстанция за периода 1957 – 2020 г., подложена на критичен ана­лиз. Излагането на материала е богато илюстрирано с примери, които са действителни казуси от решенията на ВС и ВКС.

За максимална яснота на текста са направени многобройни вътреш­ни препратки. Те дават възможност на читателя бързо да се ориентира във всички аспекти на проблема, разгледани на различни места в конте­кста на отделните теми и така да получи системна и адекватна представа по интересуващия го въпрос.

Не крия, че в настоящия учебник е направен и опит за оспорване и преодоляване на някои неточни и дори погрешни становища, препо­втаряни безкритично през годините. В един момент е добре да поспрем и помислим дали наистина това, с което сме свикнали като с аксиома, всъщност е правилно.

Учебникът е предназначен за студенти (особено подчертаните тек­стове), но и за практикуващи юристи – съдии, прокурори, адвокати, раз­следващи органи (особено бележките под линия).

С уважение към читателя,
проф. д. ю. н. Румен Марков

Книги, подобни на "Наказателно право на Република България. Обща част"

Прекратяване на дяловото участие в ООД и принудително изпълнение върху дружествени дялове
-10%

Прекратяване на дяловото участие в ООД и принудително изпълнение върху дружествени дялове

Стефан Стефанов

34.20 лв.
Данъчно облагане 2024
-10%

Данъчно облагане 2024

Валентин Савов

31.50 лв.
Етажната собственост в нормативната уредба и в практиката
-5%

Етажната собственост в нормативната уредба и в практиката

Доц. д-р Бисерка Маринова

38.00 лв.
Решения на Конституционния съд с анотация по наказателнопроцесуални въпроси (2003–2023 г.)
-10%

Решения на Конституционния съд с анотация по наказателнопроцесуални въпроси (2003–2023 г.)

Аделина Хаджийска

36.00 лв.
Трудови отношения 2024 + Достъп до сайт
-5%

Трудови отношения 2024 + Достъп до сайт

Лариса Тодорова, Мариана Василева, Теодора Дичева, Съдия Марио Първанов

49.40 лв.

Други книги от Проф. д.ю.н. Румен Марков

Коментари за "Наказателно право на Република България. Обща част"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах