Абонамент за бюлетин
Наказателно право и съдебна практика
-10%

Наказателно право и съдебна практика

ISBN: 9789542842866
Издател: Сиела
Издадена: 2023
Брой страници: 684
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.50x21.00
Корична цена: 45.00 лв.
Цена: 40.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Икономика и право, Юридическа литература, Право
Бих искал да се надявам, че настоящата книга ще събуди любознателността на младите юристи към наказателното право. Иронията е, че публикуваните решения на ВКС по конкретни казуси пораждат у практикуващите юристи (съдии, прокурори, следователи, адвокати) по-голям интерес, отколкото общите въпроси на наказателното право – теория на наказателното за­конотворчество (криминализация на деянията, диференциация на наказателната отговорност), правен институт на съучастие­то и т.н. Съдебните сентенции обаче възпроизвеждат познати, азбучни, учебникарски положения на наказателното право. Те имат значително по-ниска степен на абстрактност, по-ниска научна и интелектуална стойност отколкото теоретичните обобщения. Но тези азбучни положения са важни за съдебната практика, защото са институционализирани – те са облечени във форма на решения на Върховния касационен съд. Така аз­бучните положения се превръщат в ръководна съдебна практи­ка и играят важна роля при прилагането на наказателния закон.

Авторът

-------------------

Никола Филчев завършва Юридиче­ския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охрид­ски“. От 1973 г. е съдия по наказателни дела в Районния съд Варна, през 1977 г. с конкурс постъпва в Института за държавата и правото при Българската академия на на­уките като научен сътрудник по наказателно право. В също­то време преподава в Юридическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ и работи като съдия в Софийския районен съд и в Софийския градски съд.

През януари 1991 г. е избран от Великото на­родно събрание за съдия във Върховния касационен съд на Ре­публика България – наказателна колегия. От 1997 до 1999 г. е заместник-министър на правосъдието. През 1999 г. е избран от Висшия съдебен съвет за Главен прокурор на Република България за срок от седем години. След края на мандата от 2006 г. до 2008 г. Н. Филчев е извънреден и пълномощен по­сланик на България в Република Казахстан.

През 1986 г. Н. Филчев защитава докторска дисертация върху съучастието в престъпление. През 1990 г. е избран за доцент, а през 2005 г. – за професор по наказателно право от Специализирания научен съвет по право при Висшата ате­стационна комисия.

Н. Филчев е специализирал наказателно право в Русия (Институт за държавата и правото при Руската академия на науките – Москва, Санктпетербургски държавен уни­верситет) и в Германия (Макс-Планк-Институт за чужде­странно и международно наказателно право във Фрайбург ). Участвал е в редица международни научни форуми и конфе­ренции.

Професор Н. Филчев е автор на множество публикаци – монографии, учебници, студии и статии на български, нем­ски, руски и английски език. Те са посветени на учението за престъплението (съучастие в престъпление, способ на извършване на престъплението, състав на престъпление, вина) и на наказателното законотворчество (криминализация на деянията и диференциация на наказателната отговорност) и др.

Книги, подобни на "Наказателно право и съдебна практика"

Основи на правосъдието по данъчни дела
-10%

Основи на правосъдието по данъчни дела

Иван Г. Стоянов

14.85 лв.
Между обществения и личния интерес в българския наказателен процес
-10%

Между обществения и личния интерес в българския наказателен процес

Любослав Любенов

14.40 лв.
сп. Административно правосъдие, бр. 1/2024
-10%

сп. Административно правосъдие, бр. 1/2024

Евгени Йочев, Дарина Димитрова

10.80 лв.
Облагане на дистанционната продажба на стоки с данък върху добавената стойност
-10%

Облагане на дистанционната продажба на стоки с данък върху добавената стойност

Евелина Димитрова

10.80 лв.
Престъпление по служба
-10%

Престъпление по служба

Борис Велчев

9.00 лв.

Допълнителни материали Други книги от Никола Филчев

Коментари за "Наказателно право и съдебна практика"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах