Абонамент за бюлетин
Мъртвата планина
-10%

Мъртвата планина

ISBN: 9786192500771
Издател: Вакон
Издадена: 2024
Брой страници: 316
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Английска
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 21.00 лв.
Цена: 18.90 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Преводна литература, Биографична литература
През февруари 1959 г. група от деветима опитни планинари загива мистериозно в планината Урал на възвишение, известно като Мъртвата планина. Свръхестествените аспекти на инцидента – необясними наранявания, следи, които сочат, че участниците в експедицията са разрязали палатката си, за да избягат от нея и то без подходящо облекло или обувки, странната последна снимка, направена от един от тях и следи от радиация по част от дрехите им, – предизвикват безброй спекулации за случилото си, които продължават десетилетия.

Тази вълнуваща документална книга навлиза дълбоко в мистериозните събития, чрез безпрецедентен достъп до личните дневници и снимки на планинарите, неизвестни правителствени документи, десетки интервюта, както и решението на Дони Айхар да премине по маршрута на групата по време на съдбовния преход сред виелиците на руската зима.

Завладяващ портрет на младите планинари от времето на Съветския съюз и умелото преплитане на личните им истории, както и усилията на разследващите за първи път представят истинската история на случилото се през онази нощ в Мъртвата планина.

ДВЕ ФИГУРИ С МЪКА СЕ ПРИДВИЖВАТ ПРЕЗ НЕОБЯТНИЯ СНЕЖЕН ПРОСТОР

Вече е следобед, макар че е трудно да се определи колко късно, слънцето едва се забелязва зад облаците. Техните приятели са изчезнали преди десет дни и мъжете си повтарят, че това е спасителна операция, а не издирване на телата им.

През плътната мъгла те забелязват тъмна форма, която не прилича на дърво или скала. Приближават се и откриват палатка, рухнала под тежестта на снега.
Викат имената на приятелите си, но не получават отговор.

Входът на палатката е частично затрупан и докато единият разчиства снега, другият взема пикела и се опитва да разкъса брезента, за да влезе вътре.

Двамата с облекчение разбират, че телата на останалите не са вътре. Но забелязват нещо любопитно. Строени в редица ски обувки, отворен термос с какао, парчета шунка, прилежно загънати в платнена салфетка. Ако палатката не беше смачкана можеха да помислят, че планинарите ще се върнат всеки момент с наръч подпалки за огъня.
Усмихват се на мисълта, че останалите са някъде там сред зимата на руската пустош.

Книги, подобни на "Мъртвата планина"

Дълбини

Дълбини

Дорийн Кънингам

18.00 лв.
Нерон
-10%

Нерон

Антъни Еверит

31.50 лв.
Божествена
-10%

Божествена

Дейзи Гудуин

18.00 лв.
Баленсиага

Баленсиага

Еманюел Дирикс

19.90 лв.
Баленсиага - твърда корица

Баленсиага - твърда корица

Еманюел Дирикс

24.90 лв.

Други книги от Дони Айхар

Коментари за "Мъртвата планина"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах