Абонамент за бюлетин
Майстора на куполи
-5%

Майстора на куполи

ISBN: 9789542713487
Издател: Егмонт
Издадена: 2021
Брой страници: 344
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 15.00x23.00
Корична цена: 19.90 лв.
Цена: 18.91 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Бяхме шестима. Майстора, калфите и белият слон. Строяхме всичко заедно. Джамии, мостове, медресета, кервансараи, приюти, акведукти…

Мисля за Истанбул всеки ден. Хората се разхождат в дворовете на джамиите и сигурно предполагат, че те са там от времето на Ной. А не е така. Ние ги построихме. Мюсюлмани и християни, майстори и роби, хора и животни, ден след ден.

Но Истанбул е град на бързата забрава. Всичко се пише върху вода, с изключение на творбите на Майстора. Те са от камък.

Под един от тези камъни скрих тайна. Мина много време, но може да е още там и да чака някой да я намери. А ако я открият, дали ще я разтълкуват?

Истанбул от ХVІ век: пътник без билет пристига в града с изключителен дар за Султана. Джахан е сам в непозната страна, без други земни притежания освен Чота, необикновен бял слон, предопределен да стане част от султанската менажерия. И така започва епично приключение, което ще издигне младежа със скромен произход до най-висшите рангове на султанския двор. По пътя той ще срещне лукави придворни и лъжливи приятели, цигани, укротители на свирепи животни и красивата принцеса Михримах. На гърба на Чота той ще достигне до най-отдалечените кътчета на империята и обратно. И един ден ще влезе в полезрението на султанския архитект, Синан – случайна среща, която ще промени съдбата на Джахан завинаги.

Изпълнен с вълшебства, цветове и разгръщащ се на фона на обществените вълнения от времето на архитектурния ренесанс на Турция, „Майстора на куполи” е впечатляващ разказ за войни, епидемии, забранени чувства и чистата любов между едно момче и неговия слон.

------------

България е третата страна, в която романът излиза след Турция (в края на 2013 г.) и Великобритания (на 6 ноември 2014). Предстои да се издаде в още 14 държави, сред които Франция, Германия, Испания и Дания.

Разкошен и пищен, новият роман от Елиф Шафак е уловил очарованието на Истанбул, града на два континента, който възпява. Той е едновременно космополитен и интригуващ, груб, но въпреки това елегантен, изобилстващ от любов и жестокост – ярък и жив. Изтъкан от всички цветовете на Османската империя, от времето когато Истанбул е пулсиращ от живот център на цяла цивилизация, „Майстора на куполи” е магичен и въздействащ разказ за едно момче и неговия слон, попаднали в свят на чудеса и опасности.

„Аз съм просто разказвач на истории“ казва за себе си Елиф Шафак, с която имам честта да се познавам лично. И ми е скъпо продължаващото общуване с нея с всяка следваща нейна книга. А „Майстора на куполи“ поставям редом с „Копелето на Истанбул“, която ми е любима.
Ваня Шекерова, първи зам. главен редактор на списание „Ева”

Приказка за Османската империя от времената на Султан Великолепни..., какво по-магическо от това? А когато приказката е разказана с усета и финеса на Елиф Шафак, насладата се топи в устата като пилаф с мед и стафиди.
Левена Лазарова, главен редактор на сайта „Момичетата от града”

Неповторимата дарба на Шафак да развива увлекателни, автентични и наситени с подкупващо искрена и дълбока мъдрост истории прави книгата чудесно четиво, а нейният Истанбул отново сякаш диша – космополитен, шарен, удивителен с контрастите си, населен с разнолики персонажи...
Искра Ангелова, актриса и журналист

Магичен и колоритен като всеки неин роман, „Майстора на куполи“ впечатлява с приключенски дух и с усещане за опасност, описана толкова красиво, че чак ти се прищява да попаднеш в центъра на събитията. Опасно добра Елиф Шафак! Майсторски изящно перо и още един купол в царството на книгите! Освен всичко друго получаваме на хартия такъв Истанбул, в който да се влюбваме отново и отново.
Мила Иванова, главен редактор на списание „Всичко за жената”

Книги, подобни на "Майстора на куполи"

Копелето на Истанбул
-5%

Копелето на Истанбул

Елиф Шафак

18.91 лв.
Дворецът на бълхите
-5%

Дворецът на бълхите

Елиф Шафак

18.91 лв.
Трите дъщери на Ева
-5%

Трите дъщери на Ева

Елиф Шафак

23.66 лв.
Любов
-5%

Любов

Елиф Шафак

18.91 лв.
Речник на погледите
-5%

Речник на погледите

Елиф Шафак

14.16 лв.

Други книги от Елиф Шафак

Коментари за "Майстора на куполи"
Дарина Ангелова - 11/03/2015
Една невероятна приказка, разказана по неповторим начин от талантливата писателка.Четейки се с голямо удоволствие, неусетно се пренасяме във времето на султан Сюлейман и ставаме част от сюжета на книгата.

Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах