Абонамент за бюлетин
Любовта е златен сън
-10%

Любовта е златен сън

ISBN: 9786191611300
Издател: Персей
Издадена: 2017
Брой страници: 160
Корица: Твърда
Език: Български
Корична цена: 14.99 лв.
Цена: 13.49 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза, Поезия
Книгата представя най-съкровените откровения на Иван Вазов в стихове и проза.

За първи път най-интересното от интимните писма на Вазов се издава заедно с любовната му лирика и се поставя в контекста на житейските обстоятелства около създаването й. Коментарите към стиховете обясняват множество интересни и непознати за повечето читатели факти не само за личния свят на Вазов, но и за неговия характер, като например отказа му да получава подаръци от политиците, за да не бъде счетен за храненик на властта. По тази причина той не приема вила в Боровец и скъпа къща в София, тъй като в неговите очи това би било проява на сервилност.

Уникалното издание посочва и коя рускиня го подкрепя по времето, когато пише „Под игото”. Повечето хора не знаят, че за да има вътрешното спокойствие да работи упорито, на Вазов му е помогнала не само обичта към родината, но и към една млада жена. Именно връзката с 25-годишната Вера Тимони го вдъхновява да преглътне болката от носталгията, докато е в Одеса, и да гледа с повече вяра към бъдещето. Запознанството с нея е сред многото удивителни срещи, които напълно променят съдбата му. Не по-малко драматични са и белезите, които цял живот носи в сърцето си заради злополучния си брак с Атина Болярска. Русенската красавица бе посочвана като виновница за тяхната раздяла, но изданието я представя от съвсем различна гледна точка.

За да бъдат точно разбрани, сърдечните трепети на Вазов са показани на фона на промените, които настъпват в българската народопсихология в края на XIX и началото на XX век – времето, когато се сблъскват традиционните принципи и новите либерални възгледи. Това превръща книгата в оригинална хроника на този период. Тя е въз основа на достоверни исторически сведения, спомени, хроники и писма, които показват образа на писателя в светлина, съвсем различна от представата за него в учебниците.

Въпреки всички предубеждения към него, ако бъде опознат, Вазов всъщност се оказва удивително актуален, защото също като модерните хора се е вълнувал от кризите, бедността, самотата, разминаването между хората, липсата на хуманност и любов. Опитвал се е да оцелее сред вихъра на завистта и многото изпитания на съдбата, които нито за миг не го озлобяват. Негова подкрепа в най-трудните му моменти са именно тези жени, които го вдъхновяват за стиховете му цял живот.

Книги, подобни на "Любовта е златен сън"

Епопея на забравените

Епопея на забравените

Иван Вазов

35.00 лв.
Епопея на забравените

Епопея на забравените

Иван Вазов

7.00 лв.
Елате ни вижте
-10%

Елате ни вижте

Иван Вазов

17.10 лв.
Иван Вазов: Лирика - антология
-10%

Иван Вазов: Лирика - антология

Иван Вазов

17.91 лв.
Софийски разкази
-10%

Софийски разкази

Иван Вазов

14.40 лв.

Други книги от Иван Вазов

Коментари за "Любовта е златен сън"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах