Абонамент за бюлетин
Лицата на Протей
-5%

Лицата на Протей

ISBN: 9786191522569
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2013
Брой страници: 304
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 24.00 лв.
Цена: 22.80 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Научна литература, Специализирана литература, Астрономия и физика
Погледнете мъжа на корицата – ще видите, че той няма лице. На негово място е поставена геометрична конфигурация, разпадаща се всеки път, щом се опитаме да видим в нея устойчив образ. В това отношение той напомня за един от най-загадъчните персонажи от гръцката митология – Морския старец Протей, за който легендата разказва, че можел да приеме облика на всеки предмет, животно или растение... Ако опитаме да нарисуваме негов портрет, вероятно бихме получили същото: абстрактна структура, изпъкваща в поредица от форми, които поне на пръв поглед нямат нищо общо една с друга.

Книгата, която държите в ръцете си, също може да се разглежда като своеобразен портрет: нейна задача е да ви покаже математиката такава, каквато не сте я виждали никога досега. Тя разказва за една нова математическа дисциплина, която се ражда преди по-малко от седемдесет години в резултат от сътрудничеството между двама от най-изтъкнатите математици на нашето време – Сондърс Мак Лейн и Самуел Айленберг. Нейното име е теория на категориите и също като мъжа от картината, който няма свое лице, тя няма свой собствен предмет. Вместо да се интересува от определен тип обекти от рода на числата или геометричните фигури, тя изследва самите математически структури. По този начин теорията на категориите ни позволява да видим общото между отделните дялове на математиката, осигурява ни универсален език, в който могат да бъдат облечени резултатите на всяка известна формална теория.

С помощта на стотици строго формулирани дефиниции, подробно обосновани теореми и детайлни диаграми, настоящата книга ще позволи на читателя да усвои този език, който през последния четвърт век намира десетки приложения в различни научни области – от физиката и математиката през логиката и компютърната наука до философията и социалната теория.

-----------------

Росен Люцканов е завършил философия в Софийски университет „Свети Климент Охридски“. Защитава дисертация по логика в Института за философски изследвания към Българската академия на науките. Понастоящем е главен асистент в секция „Логически системи и модели“. Участвал е в съвместни изследователски проекти с научни институции от Белгия, Полша, Словакия, Чехия и Унгария. Автор е на една монография („Теоремата за непълнота“) и над четиридесет статии и студии. Водил е уводни курсове по логика в Нов български университет и в Пловдивски университет. Член е на управителния съвет на Българското общество по аналитична философия и на редколегията на Balkan Journal of Philosophy. Носител на награда на БАН „Проф. Марин Дринов“ за млад учен за 2008 г.

Книги, подобни на "Лицата на Протей"

Невидимата дъга. История на електричеството и живота
-5%

Невидимата дъга. История на електричеството и живота

Артър Фърстенбърг

57.00 лв.
Пътеводител в квантовия свят
-10%

Пътеводител в квантовия свят

Проф. Джим Ал-Халили

19.80 лв.
Сигурно се шегувате, г-н Файнман!
-5%

Сигурно се шегувате, г-н Файнман!

Ричард Файнман

17.10 лв.
Частица на края на вселената
-5%

Частица на края на вселената

Шон Карол

21.85 лв.
Бледа синя точица
-5%

Бледа синя точица

Карл Сейгън

16.15 лв.

Допълнителни материали Други книги от Росен Люцканов

Коментари за "Лицата на Протей"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах