Абонамент за бюлетин
Леонардо: полетите на мисълта
-5%

Леонардо: полетите на мисълта

ISBN: 9786190109075
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2021
Брой страници: 576
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 17.00x24.00
Корична цена: 34.90 лв.
Цена: 33.16 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Преводна литература, Изкуства, Биографична литература, Биографична литература
Художник, рисувач, изобретател, анатом, музикант и философ, Леонардо да Винчи е най-разностранният от всички велики ренесансови художници – а също и най-загадъчният. Макар и прославян от векове заради изключителните си постижения, като човек той странно ни се изплъзва, а голяма част от неговата биография остава неясна.

„Леонардо: полетите на мисълта“ обрисува най-убедителния и съкровен портрет досега на сложната, оригинална и безкрайно интригуваща личност, която се крие зад легендарния „ренесансов гений“ и „универсален човек“. Книгата проследява забележителното пътуване на Леонардо от скромното му начало на незаконно дете от провинциална Тоскана, през чиракуването във флорентинското ателие на Верокио, годините на служба при великите владетели на ренесансова Италия – Медичи, Сфорца, Борджия, – отношенията му с Микеланджело и Макиавели и славата му на една от най-прочутите фигури на неговата епоха, до последните му дни в служба на Франсоа I край Лоара.

Чарлс Никъл прави множество нови открития за Леонардо и неговия кръг – включително и досега неизвестен негов портрет – и изследва историите зад създаването на световноизвестни творби като „Мона Лиза“ и „Тайната вечеря“. Но неговата книга е изключителна преди всичко с това, че прониква в личността на Леонардо и необикновените полети на неговата мисъл, както и с живото пресъздаване на физическата тъкан и всекидневните дреболии на неговия живот: какво е ял и какво е писал, неговите шеги и гатанки и почти маниакалния му навик да си води бележки за всичко – от устройството на слънчевата система до механизма на кихането.

Като използва широк набор съвременни източници и се рови в слабо известни кътчета на Леонардовите бележници, Никъл създава първата от десетилетия насам пълна биография на английски. Прекрасно написана и илюстрирана, изобилстваща от разяснителни детайли и прозрения, книгата е шедьовър на съвременния биографичен жанр.

Книги, подобни на "Леонардо: полетите на мисълта"

Леонардо да ВИНЧИ

Леонардо да ВИНЧИ

Бюлент Аталай, Кейт Уомсли

32.00 лв.
Завинаги твой, Винсент - писмата на Винсент ван Гог

Завинаги твой, Винсент - писмата на Винсент ван Гог

Винсент ван Гог

35.00 лв.
Пикасо - синият период
-10%

Пикасо - синият период

Люк Джерод Къмър

17.10 лв.
Елтън Джон - Аз
-10%

Елтън Джон - Аз

Елтън Джон

31.50 лв.
Леонардо да Винчи
-10%

Леонардо да Винчи

Атле Нес

35.10 лв.

Други книги от Чарлс Никъл

Коментари за "Леонардо: полетите на мисълта"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах