Абонамент за бюлетин
Красив свят, къде си ти?
-5%

Красив свят, къде си ти?

ISBN: 9789543652693
Издател: Еднорог
Издадена: 2022
Брой страници: 368
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 21.90 лв.
Цена: 20.81 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Добила култов статус сред широка читателска аудитория, след шедьовъра „Нормални хора“, Руни се завръща с история за обърканите отношения между две двойки, за която тя получи втората си Ирландската литературна награда за роман на годината.

Алис, Феликс, Айлийн и Саймън са все още млади, но са преживели какво ли не. Те правят секс, имат своите тревоги за секса, вълнуват се и от приятелствата си, и от безпокойства за света, в който живеят. Ще намерят ли начин да повярват в този свой прекрасен свят?

След два романа, които постигнаха невероятен успех и разнесоха славата ѝ по целия свят, Сали Руни се издига до нови върхове с последния си шедьовър. „Красив свят, къде си ти“ е определян като най-зрелия ѝ роман дотук и е впечатляващо автентична дисекция на отношенията между трийсетгодишните. Руни размишлява над смисъла на живота, изкуството, приятелството и цената на славата чрез историята на две двойки.

Заглавието на романа, взето от стихотворение на Фридрих Шилер, всъщност е въпросът, който главните героини, най-добри приятелки от колежа, непрекъснато си задават. Те се опитват да намерят своето място в един изтъкан от проблеми свят, в който животът става все по-невъзможен на много нива – екологично, икономическо, етично и емоционално.

Алис е ирландска писателка с успешна кариера, която в опит да се възстанови от разтърсил я силно психологически срив, наема къща в малък град близо до морето. Тя се запознава в Тиндър с Феликс, който постепенно става неин близък приятел, поне за секс. Алис е в постоянен контакт с Айлийн, която работи като редактор в литературно списание. Двете си разменят имейли, в които споделят своите размишления по различни теми като политика и религия, както и тревоги за това накъде върви светът и дали в него е останала поне малко красота.

Айлийн също се опитва да се възстанови след драматична раздяла. Тя търси утеха в своя приятел от детинство Саймън, в когото винаги е била влюбена. Играта на привличане и отблъскване между тях е доста сложна, като Айлийн не спира да се притеснява дали една сериозна връзка няма да провали приятелството им. Кулминацията в отношенията между двете двойки настъпва, когато те в крайна сметка се събират заедно за няколко дни в къщата на Алис.

Сали Руни за пореден път едновременно предизвиква и вдъхновява с тази нежна, интимна и невероятно проницателна история за секса и приятелството. Тя успява с лекота да ни направи съпричастни на драматичните моменти в живота на нейните несъвършени герои, част от един несъвършен свят. Непрекъснато покачващото се напрежение в отношенията между двете двойки всъщност е повод за Руни да сподели своите възгледи за обществото, властта, половете и вечния въпрос за смисъла на живота.

Затрогваща честност и искреност, невероятна дълбочина на образите и чувствата, прецизност до най-малкия детайл – това са част от суперлативите, с които е затрупана Руни. „Това е книга, която подчертава колко важни, но и колко сложни са дълготрайните отношения... „Красив свят, къде си ти“ предлага същите удоволствия като предишните романи на Руни, а в аналитичните имейли, които Алис и Айлийн си разменят, допълнителното удоволствие от нейния глас като есеист“. Това е коментарът на The Cut за новия шедьовър на ирландската писателка.

Книги, подобни на "Красив свят, къде си ти?"

Нормални хора
-5%

Нормални хора

Сали Руни

18.95 лв.
Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.
Недовършена симфония

Недовършена симфония

Григор Бануши

20.00 лв.
Момичето, което пропадна в морето
-10%

Момичето, което пропадна в морето

Акси О

19.80 лв.
Поп, дама, вале / Смях в тъмното
-10%

Поп, дама, вале / Смях в тъмното

Владимир Набоков

25.20 лв.

Други книги от Сали Руни

Коментари за "Красив свят, къде си ти?"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах