Абонамент за бюлетин
Книга за смъртта
-5%

Книга за смъртта

ISBN: 9789545400957
Издател: Агата-А
Издадена: 2014
Брой страници: 132
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 18.00x23.50
Корична цена: 25.00 лв.
Цена: 23.75 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Културология и антропология
Монографията Риторика на скръбта. Сълзите в старобългарската култура беше замислена като първа част от мащабно изследване под обобщеното заглавие Книга за Смъртта. Този текст е не просто новаторски за нашата култура, той може да се нареди сред най-добрите образци на модерната европейска танатология. „Смъртта е на мода“, пише френският историк Жак Льо Гоф през 1980 г. И наистина в последвалите години танатологията се радва на бурен разцвет във философската антропология и историографията в Западна Европа. Проблематиката Ј обаче в Източното Средновековие е едва начената и затова именно Историята на Смъртта в православния (Юго)Изток е все още ненаписана.

Тази първа част е посветена на сълзите като основен израз на ритуална скръб и покаяние през Средновековието. Плачът свързваме с изказа на чувства. За да се разбере оценъчният елемент в положителните чувства на плача и скръбта, е необходимо добре да се познава християнската чувственост. А тя от своя страна е отразена в изкуството на християнското Средновековие. И така, последователно от отношението между сълзите и покаянието, сълзите и скръбта, сълзите и смъртта се стига до сълзите и смеха...

С модерния си културологичен подход и стил, с респектиращата ерудиция текстът на Стефан Смядовски е безспорен принос в изследването на средновековната православна менталност, който превръща смъртта в културен феномен. Този текст пише Историята на Смъртта в православния Югоизток.

------------

Стефан Смядовски (1948–2013) е едно от големите имена в медиевистиката, палеославистиката и епиграфиката. Завършва българска филология в Софийския университет. Професор в Института за български език към БАН. Лектор в семинара „Познания за славянския свят“ (1997–1999) и лектор по български език (1996–2000) в хуманитарния факултет на университета „Блез Паскал“ в Клермон-Феран, Франция, и гост-професор по история на изкуството в същия университет (2001). Доктор на филологическите науки. Блестящ ерудит, той е автор на десетки статии и студии в специализирани научни издания, както и на книгите Българска кирилска епиграфика. IX–XV век (1993), Надписите към Земенските стенописи (1998), Светци, свитъци, книги. Посланията на текста в иконографския репертоар (2003).

Книги, подобни на "Книга за смъртта"

Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандерталец
-10%

Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандерталец

Хуан Луис Арсуага, Хуан Хосе Миляс

16.20 лв.
Османските потайности. Еничарите
-10%

Османските потайности. Еничарите

Ибрахим Карахасан-Чънар

17.91 лв.
Западът среща Изтока
-5%

Западът среща Изтока

Антоанета Николова

23.66 лв.
Булгарите
-5%

Булгарите

Слави Дончев

28.41 лв.
Форми на духа. Юбилеен сборник в чест на проф. д.ф.н. Нонка Богомилова
-5%

Форми на духа. Юбилеен сборник в чест на проф. д.ф.н. Нонка Богомилова

Силвия Кръстева, Антоанета Николова - съставители

33.16 лв.

Други книги от Стефан Смядовски

Коментари за "Книга за смъртта"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах