Абонамент за бюлетин
Калъпи и матрици от българското средновековие (IX - XIV в.)
-5%

Калъпи и матрици от българското средновековие (IX - XIV в.)

ISBN: 9786190003373
Издател: Фабер
Издадена: 2016
Брой страници: 310
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 20.00x28.00
Корична цена: 22.00 лв.
Цена: 20.90 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История, Археология, Изкуства, Изобразително изкуство, История на изкуството, Скулптура
Д-р Стела Дончева е родена на 17.05.1972 г. в гр. Шумен. Завършва средно образование в Техникум по строителство и архитектура. През 1996 г. се дипломира в Историческия факултет на ШУ “Епископ Константин Преславски”, а през 2000 г. защитава докторат на тема “Принципи и интерпретация на плановата и обемна композиция на кръстокуполните църкви в Преслав”. По време на едногодишната й работа като учител по история завършва магистратура по Теология. През 2002 г. след конкурс постъпва на работа в Историческия музей в Шумен като научен сътрудник и завеждащ отдел Средновековна археология.

Редовно участва в археологическите кампании, като интересите й са съсредоточени главно в проучванията на столицата Преслав и нейната околност. През последните няколко години проучва първите центрове за художествен метал в Средновековна България – при Новосел и Златар, Шуменско.

Автор е на голям брой научни статии и съобщения в наши и чужди издания, сред които са и монографиите: “Базиликите в Първото българско царство. Архитектурен облик”. Шумен, 2003, “Медалиони от Средновековна България”. Фабер, 2007, "Кръстокуполните църкви в Първото българско царство". Фабер, 2008.

---------------
Настоящата книга има за цел да представи един рядък тип паметници на българското средновековно ювелирно изкуство, каквито са калъпите и матриците - основата на производството на изделията от метал по това време. Намирането на подобен инструментариум на територията на България, доказва наличието на една много добре развита практика, осъществявана от професионално подготвени майстори, овладели до съвършенство всички страни на ювелирния занаят.

Изложението е представено в няколко раздела, подредени в хронологичен порядък, наложен от самите паметници. Важна част от цялата работа представлява каталога на паметниците. В него са упоменати основните характеристики на всеки един предмет, както и някои сходни примери. Изображенията са представени чрез фотоси и графичен изглед /възстановка/ на тези, които не са добре запазени и от които липсват важни детайли.

Книги, подобни на "Калъпи и матрици от българското средновековие (IX - XIV в.)"

Старобългарското изкуство

Старобългарското изкуство

Богдан Филов

14.00 лв.
Византийски стеатитови икони от България
-5%

Византийски стеатитови икони от България

Константин Тотев

65.55 лв.
Старобългарската живопис през XIII и XIV век
-10%

Старобългарската живопис през XIII и XIV век

Богдан Филов

11.70 лв.
Едвард Мунк
-10%

Едвард Мунк

Атле Нес

40.50 лв.
История на изкуството, том 1: Античен свят

История на изкуството, том 1: Античен свят

Х. У. Джансън, Антъни Джансън

79.00 лв.

Други книги от Стела Дончева

Коментари за "Калъпи и матрици от българското средновековие (IX - XIV в.)"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах