Абонамент за бюлетин
Йеронимус Бош
-5%

Йеронимус Бош

ISBN: 9786192620196
Издател: Black Flamingo
Издадена: 2022
Брой страници: 104
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 13.00 лв.
Цена: 12.35 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Театър, Пиеси
Сюрреалната пиеса на Жером Жуно е посветена на 500-годишнината от смъртта на Йеронимус Бош. Действието се опира на неговия невероятен триптих Градината на земните удоволствия в три сцени, като започва на третия ден от сътворението. Всичко се случва в наши дни, когато младата изкуствоведка Каролине е принудена от обстоятелствата да остане на едно летище на път за конференция, посветена на Йеронимус Бош. След няколко странни срещи и напиване тя изпада в дълбок сън и в този сън се среща лично с великия художник. Многопластовата пиеса на Жуно разглежда живота на художника, който прекрачва границите на времето и пространството, и представя с много ирония изследването на неговото творчество от изкуствоведите.

----------------------
Йеронимус Бош е брабантски художник от 15 и 16 век. Повечето от картините му изобразяват греховете и моралните падения на хората. Бош използва образи на демони, полухора, полуживотни и машини, за да пробуди чувството на страх и обърканост и за да изобрази човешкия облик на злото. Картините му съдържат множество детайлни и подробни символни фигури, някои от които са заимствани от иконографията. Днес са се запазили само 25 от произведенията му, много от които са купени след смъртта му от испанския крал Филип ІІ. Най известните от тях са Градината на земните удоволствия, Изкушението на свети Антоний, Каруцата със сеното, Страшният съд, Корабът на глупците, Седемте смъртни гряха, Завръщането на блудния син. Йеронимус Бош оказва голямо влияние на по-късните фламандски художници, особено на Питер Брьогел Стария.

Книги, подобни на "Йеронимус Бош"

Single Bells
-5%

Single Bells

Улрике Шварценбергер

13.30 лв.
Нощта е майка на деня. И ни дай сенките. Анданте
-10%

Нощта е майка на деня. И ни дай сенките. Анданте

Ларш Нурен

23.40 лв.
Корина и Дейвид
-5%

Корина и Дейвид

Рене Фройнд

13.30 лв.
Swinging Bells
-5%

Swinging Bells

Рене Фройнд

13.30 лв.
Как Джон Уейн попадна в старчески дом
-5%

Как Джон Уейн попадна в старчески дом

Бернхард Гьорг

13.30 лв.

Други книги от Жером Жуно

Коментари за "Йеронимус Бош"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах