Абонамент за бюлетин
История на душата
-10%

История на душата

ISBN: 9786192350734
Издател: Изида
Издадена: 2020
Брой страници: 432
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 20.00 лв.
Цена: 18.00 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Философия, психология, етика, Културология и антропология
Душата е една от най-големите загадки на всички времена. Всеки човек знае, че има душа, но малцина са тези, които могат да обяснят какво представлява тя.

Като проследява представите за душата на най-големите философи и писатели от древността до наши дни, Уле Мартин Хьойстад показва какво значение все още има тя през XXI век.

Историята на душата започва с Омир, а Платон и Аристотел оформят античната представа за нея. През Средните векове Църквата я поставя пред алтернативата: спасение или гибел, а Данте тръгва по дирите й към отвъдните светове. Ренесансът, в лицето на Монтен и Декарт, я подлага на съмнение и анализ, за да я опознае по-добре. Следват търсенията на разумно и научно обяснение на душата от страна на просвещенските философи Кант и Хегел, на Гьоте и Киргекор, на Дарвин и Фройд, Ницше и Витгенщайн, за да се стигне до съвременността и опознаването на представите на другите (исляма и будизма) за душата. Душата е свеждана до религиозна концепция или нещо ирационално и подлежащо на терапия (съвременната психология).

Тази книга разказва как изобразяването на душата в художествената литература и концепцията за нея във философията са формирали образите и историите на душата в западната култура, които все още носим със себе си като палимпсест, който се е запечатал в съзнанието ни.

През период от три хиляди години проф. Уле Мартин Хьойстад (р. 1947) се движи с лекота сред идеите за душата на философи, богослови и писатели. Пише с лекота, елегантност и вдъхновение, достойно за завиждане. Книгата му приобщава към прозрения и стимулира нашите мисли.

Това е първата история на душата в западната култура. Уле Мартин Хьойстад е професор в норвежки и датски университети, автор е на световнопризнати интердисциплинарни културни изследвания, преведени на много езици. Той борави с палитра от науки (история, литература, философия, психология, биология) и разглежда душата като феномен, който все още е неразгадан и ненапълно проучен.

Освен предположенията, доказателствата и тълкуванията на великите мислители, авторът разнообразява разказа си и с вмъкване на любопитни факти от живота и биографията им. Умерената употреба на термини обогатява познанията и превръща текста в увлекателен, разбираем и интересен. През погледа на различните изследователи и техните виждания, разбирания и тълкувания Уле Мартин Хьойстад прави цялостен обзор на душата и на всички промени, които поетапно настъпват в историческото развитие на човечеството.

Тъй като живеем в мултикултурна глобална епоха, концепцията за душата в будизма и исляма също е разгледана. С тази актуализация книгата показва как човек трябва да разбира „другите“, непознатите, за да разбере себе си - което е крайната цел на тази интелектуално стимулираща книга.

Книги, подобни на "История на душата"

Архив за средновековна философия и култура. Свитък XXIX
-5%

Архив за средновековна философия и култура. Свитък XXIX

Колектив

18.05 лв.
Цивилизовани до смърт. Цената на прогреса
-10%

Цивилизовани до смърт. Цената на прогреса

Кристофър Райън

22.50 лв.
Културниятъ човекъ и неговите обноски - 1904

Културниятъ човекъ и неговите обноски - 1904

17.00 лв.
Основни понятия в китайската мисъл и култура, книга 6
-5%

Основни понятия в китайската мисъл и култура, книга 6

11.40 лв.
Дарвин в супермаркета
-10%

Дарвин в супермаркета

Марк Нелисен

16.20 лв.

Други книги от Уле Мартин Хьойстад

Коментари за "История на душата"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах