Абонамент за бюлетин
Историята на моя брат
-5%

Историята на моя брат

ISBN: 9786197067231
Издател: Книгопис
Издадена: 2014
Брой страници: 304
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x20.00
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 14.25 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
След много успешна книга рядко авторът ѝ веднага написва още по-успешна. Точно това постига Зюлфю Ливанели. Бестселърът „Серенада” се оказва прелюдия към „Историята на моя брат” – най-четената книга в Турция за 2013 г. с рекордните 300 хиляди продажби.

Книгата започва с убийство и завършва със самоубийство. Но нито едното, нито другото са най-важното в романа. Дълбоката му същност е историята на Мехмет – братът близнак, преживял и окрилящо щастие, и смазваща трагедия.

Представянето на тази книга не трябва да издаде неочакваните обрати и още по-неочакваната развръзка на историята. А и няма анотация, която би могла да предаде стила на Шехерезада, с който Ливанели води читателя през случки, преживявания и емоции. Гибелна катастрофа. Влудяваща любов. Нелеп арест. Тъмничен затвор. Неочаквано освобождение. Открадната любов. Далечно пътешествие. И „спасително” уединение, в което спасението ще се окаже невъзможно.

Подобно на „Серенада” и този роман преплита две сюжетни линии – съвременната, разказана от автора, и вече отминалата, разказана от героя му. И в двата романа възрастен човек постепенно разкрива пред млада жена покъртителна история, случила се в друго време. Докато в „Серенада” историческият декор е нацистка Германия, „Историята на моя брат” отправя към последните години на вече разпадащия се Съветски съюз. И в двата романа има „българска следа”. В „Серенада” това е трагичната гибел на кораба „Струма”, а тук – българка, заподозряна в убийство.

Има обаче една голяма разлика между двата бестселъра. „Серенада” е книга за опустошената любов. „Историята на моя брат” е книга за опустошителната любов.

Тази история не може да се преразкаже. Може само да се изживее.

В нея няма щастлива любов, но има силна любов. Няма истински случки, но има много истини. И едно изстрадано откровение: „Любовта е най-опасното и най-пагубното чувство на този свят”.


***


Зюлфю Ливанели е един от най-обичаните и най-влиятелните турски интелектуалци.

Роден е в 1946 г. в град Ългън, Източна Турция. След преврата от 1971 г. е принуден да емигрира и живее в Швеция, Франция и Гърция. След завръщането си в Турция през 1984 г. става една от най-активните личности в културния и обществения живот на страната си. Творец с много таланти, той е популярен композитор, писател и филмов режисьор.

Литературно творчество на Ливанели е в различни жанрове – разкази, романи, пиеси, публицистика. Писателският му дебют е през 1978 г. със сборник разкази. Първият роман на Ливанели „Тръпка в окото на пепелянката” излиза през 1996 г. и му донася Балканска литературна награда. Международна известност му носи и романът ”Щастие” (2002 г.). За книгата „Последният остров” Ливанели получава най-престижната литературна награда в Турция на името на Орхан Кемал. През 2007 г. най-голямата книжарска верига в света „Барнс енд Нобъл” му присъжда наградата си за откриване на нов голям писател. С излизането си през 2011 г. романът „Серенада” предизвиква огромен читателски интерес и става един от феномените на съвременната турска литература. Романът е преведен в много страни, сред които Съединените щати, Германия, Франция и Гърция.

Зюлфю Ливанели посещава София за премиерата на българското издание на „Серенада”, което издателство „Книгопис” представя в НДК през март 2013 г. В България са преведени също първият му роман и книгата „Щастие”.

Най-новият му роман „Историята на моя брат” става най-успешното заглавие в художествената литература на Турция за 2013 г.

Създадените от Ливанели над триста песни и музиката за тридесет филма му носят огромно признание. Носител е на много награди, сред които Наградата за най-добър композитор на песенния фестивал Сан Ремо 1999 г. и награда за цялостен принос на филмовия фестивал „Златен портокал” в Анталия. Музикалните му произведения са издавани в много европейски страни и в Съединените щати. Работи със световноизвестни звезди и оркестри, като най-дългогодишно е сътрудничеството му с гръцките певци Микис Теодоракис и Мария Фарандури. Продължава да изнася концерти в Турция и чужбина, като често напомня, че не е певец, а композитор, който изпълнява песните си.

Ливанели е и режисьор на четири филма, от които с най-много награди е „Мъгла”, създаден през 1988 г.

От 1996 г. Зюлфю Ливанели е Посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

Книги, подобни на "Историята на моя брат"

Нощен ферибот за Танжер

Нощен ферибот за Танжер

Кевин Бари

22.80 лв.
Буря над Тъкачната вила

Буря над Тъкачната вила

Ане Якобс

24.50 лв.
Поща за госпожа Бромли

Поща за госпожа Бромли

Стефан Брайс

26.80 лв.
Другата госпожица Бриджъртън

Другата госпожица Бриджъртън

Джулия Куин

17.90 лв.
Театър "Империя"

Театър "Империя"

Майкъл Бол

24.00 лв.

Други книги от Зюлфю Ливанели

Коментари за "Историята на моя брат"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах