Абонамент за бюлетин
Из стопанското минало на Габрово. Монографични изследвания

Из стопанското минало на Габрово. Монографични изследвания

ISBN: 9786197444483
Издател: Гута-Н
Издадена: 2021
Брой страници: 686
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 15.00x21.00
Корична цена: 50.00 лв.
Цена: 50.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История, История на България
Из стопанското минало на Габрово - монографични изследвания на д-р Петър Цончев - първо издание 1929 година.

* Първо издание: 1929, Печатница „Художник“, София;
* Второ издание - препис: Д-р Николай Иванов Колев; Издателство ГУТА-Н, София, 2021.

-----------------------
У всеки народ, който с любопитство учи своята история, почти всякога ще намерите по-здраво съждение и върху настоящите му работи, и върху условията на напредъка, и върху шансовете на бъдещето му., Гизо

Миналото на нашите градове отдавна интересува отделни лица и организации. Едни вече успяха и излязоха с обработени материали за своите родни селища, с отделни статии, отделни книги, сборници и пр. Други пък, поединично или групово, бързат да събират материали, за да догонят изпреварилите ги. Добри инициативи, които утре ще дадат ценен материал за доизграждане общата история на нашето отечество. Но като чете човек тия издания, като вижда какви материали предимно се търсят и събират, хвърля се в очи, че на стопанското минало много малко място и време се отделя.

Зачекват се доста нашироко разни страни от живота на тия градове, предимно духовните и политическите прояви, от един век насам; застъпена е доста нашироко революционната дейност на гражданин и селянин, както и остатъците от чужди култури, а върху поминъка на жителите им, начина на размяната и пр. се казва или много малко, или почти нищо.

Стопанското минало на нашите градове, струва ни се, не би трябвало да се оставя на заден план: то е ценно градиво не само за общата стопанска история на България, каквато история досега нямаме и която стои забулена с гъстия воал на миналото, но и за цялата ни културна и социална история. Изхождайки от гореказаното, ние още в началото на нашите изучавания, 1902 г., обръщахме голямо внимание и на стопанското минало. За 24 години се събра доста материал. От него предпочетохме да обработим по-напред тоя, който се отнася до стопанската дейност на габровци, дейност, която издигна града в предосвободителната епоха като духовен, а в следосвободителната – като индустриален център.

За да погледнем колкото се може повече назад и да надникнем по-дълбоко в близкото и по-далечно минало на стопанско Габрово, без да изхождаме от каквито и да било теоретически предпоставки, избрахме пътя на по-голямото съпротивление: да се доберем колкото е възможно повече до писмени първоизточници. Такива на пръв план са стари тефтери и писма, писмени документи от различен характер и разни епохи и разпит на стари, живи свидетели. След това вече идват данните из разни книги и периодически издания на чужди и наши автори. Така ние успяхме да съберем фактически материал и то само за един период от 150 години насам. Всички по-нататъшни усилия да проникнем в още по-далечно стопанско минало на Габрово, останаха напразни. Ето защо за начало на и първичен развой на промишлеността в Габрово въз основа на събрания материал ние не можем да говорим.

В нашите издирвания ние се ограничихме главно с епохата до Освобождението, защото нейното изучаване не търпи отлагане: писмени документи се губят и унищожават, а старите хора, живи свидетели на близкото макар минало, си отиват един по един. Що се отнася до следосвободителната епоха, фактическият материал е налице: много от съвременниците са живи; тефтери, писма, официални данни и литература са в изобилие. И затова всичко, което сме казали за последната епоха, с малки изключения, е кратко и в по-общи думи.

В основата на настоящия труд легнаха материали, събрани от 38 разни стари тефтери, между които само един еснафски; много фрагменти от такива, една кондика и повече от 1500 разни писма, копия и др. документи на габровски търговци и занаятчии все отпреди Освобождението.

Между тефтерите най-ценни се оказаха следните: 1) търговския тефтер на х. Христо Рачков (1782-1828 г.), който се намира в Софийската народна библиотека в Архива на Възраждането под № 7807; тефтерите на Бр. Къню и Геню Сахатчийски (1809-1830 г.), които се намират в музея на Историографското дружество „Габрово“ в Габрово; 3) тефтерът на Ив. Симеонов от 1812 г., съхраняван във Варненския архитектурен музей, отдел XIII, Д. № 20, II.; 4) тефтерът на Кънчо С. Салман от 1855 г., съхраняван в Софийската народна библиотека № 825 (435); 5) тефтерът на Добри Стоянов (1855-1878 г.), съхраняван в Историографското дружество „Габрово“ в Габрово; 6) тефтерите на Илия К. Сахатчиев (1860-1885 г.); 7) тефтерите на Ив. К. Калпазанов (1860-1880); 8) тефтерите на Цончо Пенчев (1870-1877 г.); 9) тефтерче на Тотю Антипов (1860-1885 г.); 10) тефтерът на Стойко Ив. Разпопов, от 50-те и 60-те години на XIX век, съхранявани всички в същото дружество; 11) тефтерче на Янко С. Арнаудив от 60-те години на XIX век; 12 църковни книги и др.
Повечето от писмата бяха от 1850-1880 год. Значителен брой обаче имаше от края на XVIII и началото на XIX век.

В разчитането на тия тефтери, писма и др. документи, със стари и по-нови почерци, изпъстрени с разни съкращения и условни знаци, срещнахме големи мъчнотии. Голямата загуба на време и продължителните усилия за дешифрирането на тия тефтери и писма ни наведоха на мисълта да дадем тук някои от съкращенията, условни знаци и лошо писани букви за улеснение на тия, които биха тръгнали по нашия път да използват същите и подобни тям документи.

Усилено събиране на тия стари писмени документи почнахме от 1920 година. Ако тяхното събиране бяхме почнали по-рано, например в 1902 година, когато захванахме да събираме сведения от отделни лица, настоящият труд щеше да има малко по-друг вид, неговата пълнота щеше да бъде по-голяма. Например колкото стари копирни книги, търговски тефтери и снопове писма, останали от преди Освобождението, поради липса на внос на хартия, бяха унищожени през време на голямата война.

Копирните книги се изгориха за цигарени книжки, а тефтерите и писмата заместиха амбалажната хартия. Лошият обичай пък от Освобождението – при ремонт на стари къщи или при направата на нови на тяхно място да се събират всички стари хартии (вестници, пергаменти, тефтери, писма и др.) от тавани, мазета и скривалища и накуп безразборно да се изгарят като непотребна вещ, „да не се боклучи в новата къща“ – какво нещо е унищожил! Това обстоятелство ни навежда на мисълта: ако веднага след Освобождението бе се явила инициатива за събиране навсякъде из България на подобни документи – какъв богат материал щяхме да имаме днес. Наистина, имало е такива частични инициативи, но от единични камъни къща не се прави.

Така покойният Райчо М. Каролев, директор на Априловската гимназия в Габрово, основа още в началото на 80-те години музей при гимназията за събиране на подобни материали, но за съжаление неговите приемници не продължиха делото му. Наопаки, Министерството на народното просвещение наскоро прибра по-ценното и го пренесе в София, което нещо обезсърчи габровци и ги направи апатични към търсене, събиране и даряване на подобни предмети.

Да кажем няколко думи за разпита на съвременници и стари хора (селяни, граждани), отделни майстори, работници, търговци и индустриалци.

За да се доберем до възможно по-пълен разказ или по-точно описание на различни манипулации в занаятите например, ние за едно и също нещо сме разпитвали по няколко души, всякога по предварително изработена програма-въпросник. За проверка на паметта и разсъдъка на по-стари хора ние сме ги разпитвали за едно и също нещо по няколко пъти и в разни времена, през ден, през седмица, дори през месеци, за да видим дали отговорите са тъждествени. Разпитваните бяха хора все от 60 години нагоре, между които доста от 85-90-годишна възраст. По-млади от 50 години са разпитвани много малко – само такива, на които бащите им са били търговци, занаятчии, кираджии или кърджии. При противоречиви сведения сме прибягвали до очна ставка. Най-после, влизали сме и в лична кореспонденция с някои лица за проверка и добиване на нови данни.

От всички разпитвани най-ценни сведения ни дадоха следните лица от Габрово: Христо Гъдев, Христо Бобчев, Иван П. Червенаков, Евтим Килифарев, Иван. П. Златин, Райчо М. Каролев, Цанко Р. Цанков, Цончо Пенчев, Ангел И. Султанов, Никола Ямантиев, Еню Цв. Каролев, Цвятко Д. Самарджиев, Пенчо Сватов, Мара П. Селвелиева, Цвятко Бояджиев, Христо Мароков, Рачо Шипчанов, Рачко Пайнавелов, Васил Дюзтабанов, Мария Каишева, Неда Бончева Сапунджиева, Стоян Нанев, Хр. С. Екимов, Хр. Ц. Екимов, Д-р Христо Иванов, Д-р Ботю Шанов, Васил Халачев, Пена Цончева, Йонка Пинтева, Иван Г. Екимов, Христо Кюрпев, Пею Узунов, Иван Т. Килифарев, Цанко х. Стойчев, Ив. Тумбев, Ангел Д. Стоянов, Георги Т. Рашеев, Васил Тюлюмбаков, Христо Пеев, Велчо Лазаров Велчов, Пенчо Тодоров, Милко Стоянов, Христо Королев Врабчев, Ив. Лунгов, Марин Драганов и др., а от Габровска околия – Иосю Узунов, Ив. Цв. Узунова, Руси Михов, Колю Балабанов, Досю Иванов, Тодор Недялков, Иван Недялков, Иван Димитров, Недялко Попов, Разо Иванов, свещ. Серафим, Иота Донкова, Пена Савчева, Колю Куюмджиев, Симеон Дренков, Тодю Мелешков, Колю Христов, Георги Тотев, Иван Бурената и др.

Тук считаме за свой приятен дълг да изкажем най-голяма благодарност на всички, които бяха тъй отзивчиви при събирането на материала.

Книги, подобни на "Из стопанското минало на Габрово. Монографични изследвания"

Из общественото и културно минало на Габрово: Исторически приноси

Из общественото и културно минало на Габрово: Исторически приноси

Д-р Петър Цончев

50.00 лв.
Стопанска България 1879-2008
-10%

Стопанска България 1879-2008

Пенчо Пенчев

18.00 лв.
Съграждането на модерна България - твърда корица
-5%

Съграждането на модерна България - твърда корица

Милко Палангурски

33.25 лв.
Съграждането на модерна България
-5%

Съграждането на модерна България

Милко Палангурски

26.60 лв.
Записки за България и българите

Записки за България и българите

Любен Каравелов

18.00 лв.

Други книги от Д-р Петър Цончев

Коментари за "Из стопанското минало на Габрово. Монографични изследвания"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах