Абонамент за бюлетин
Изключващи обществената опасност на деянието обстоятелства по българското наказателно право. Теоретичен модел за законодателно развитие
-10%

Изключващи обществената опасност на деянието обстоятелства по българското наказателно право. Теоретичен модел за законодателно развитие

ISBN: 9789542839514
Издател: Сиела
Издадена: 2022
Брой страници: 468
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.50x21.00
Корична цена: 29.00 лв.
Цена: 26.10 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Икономика и право, Юридическа литература, Право
Книгата представлява опит за задълбочено и всестранно научно-практическо изследване на обстоятелствата, изключващи обществената опасност, запълвайки празнината в българската юриспрунденция, породена от досегашната липса на подобно всеобхватно проучване. Това я превръща в първата цялостна монографична разработка по темата, която има амбицията да не е обременена от традиционните схващания в нашето наказателно право.

Трудът е призван да даде убедителен отговор на въпросите относно правната същност и социално-историческите корени на тези обстоятелства, относно обективното състояние на актуалната им нормативна уредба, да обобщи релевантната съдебна практика и да определи съотношението между българския нормативен регламент и относимото наказателно законодателство в Европа. Аргументирано се поставя под съмнение възприетата концепция за оправдаване на формално съставомерното деяние чрез изключване на неговата обществена опасност, като се предлагат редица научни определения и обща класификация на оправдателните основания по българското наказателно право. Формулиран е и цялостен теоретичен модел за законодателно развитие в материята, което придава ясна практическа насоченост на съчинението, чиято основна цел е да бъдат преодолени недостатъците в действащата нормативна уредба.

При написването на труда е ползван широк кръг от българска и преводна юридическа литература, публикации в нашата и чужда периодика, както и относимото чуждестранно законодателство и актуалната съдебна практика на българските съдилища и на ЕСПЧ.

Книгата би била от полза както за законодателя, така и за научните работници, практикуващите юристи и студентите, но и за всеки гражданин, изкушен от правото.

--------------------

Мирослав Овчаров е практикуващ юрист, с научен интерес в областта на наказателноправната наука. Работи като прокурор в Окръжна прокуратура – В. Търново и е член на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България, както и дългогодишен временен преподавател в НИП – гр. София. Автор на научни публикации по въпроси на наказателното право, между които е и първото у нас монографично изследване на престъпленията против спорта, като за защитата на дисертационен труд по темата му е присъдена образователната и научна степен „Доктор по наказателно право“ в ЮФ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Книги, подобни на "Изключващи обществената опасност на деянието обстоятелства по българското наказателно право. Теоретичен модел за законодателно развитие"

Основи на правосъдието по данъчни дела
-10%

Основи на правосъдието по данъчни дела

Иван Г. Стоянов

14.85 лв.
Между обществения и личния интерес в българския наказателен процес
-10%

Между обществения и личния интерес в българския наказателен процес

Любослав Любенов

14.40 лв.
сп. Административно правосъдие, бр. 1/2024
-10%

сп. Административно правосъдие, бр. 1/2024

Евгени Йочев, Дарина Димитрова

10.80 лв.
Облагане на дистанционната продажба на стоки с данък върху добавената стойност
-10%

Облагане на дистанционната продажба на стоки с данък върху добавената стойност

Евелина Димитрова

10.80 лв.
Престъпление по служба
-10%

Престъпление по служба

Борис Велчев

9.00 лв.

Допълнителни материали Други книги от Д-р Мирослав Овчаров

Коментари за "Изключващи обществената опасност на деянието обстоятелства по българското наказателно право. Теоретичен модел за законодателно развитие"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах