Абонамент за бюлетин
Зигзаг
-10%

Зигзаг

ISBN: 9789545296444
Издател: Колибри
Издадена: 2009
Брой страници: 504
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Испанска
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 18.00 лв.
Цена: 16.20 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
"Зигзаг" е поредният роман на Сомоса, в който той майсторски подлага читателя на екстравагантни изпитания. Докато следва физика в престижен европейски университет, Елиса Робледо е поканена да участва в таен проект, целящ да манипулира суперструнната теория. Това е невероятен шанс за амбициозен млад учен, шанс да види с очите си далечното минало: динозаври, бродещи по земята, живота през каменната епоха, разпъването на Христос... Но експериментите на екипа тръгват в неочаквана посока и нещо страшно се събужда.

Днес, години по-късно, бившите колеги на Елиса измират един сред друг. Кошмарът, който са зародили, играейки си с времето, взема своя смъртен данък. Единственият днешен шанс на Елиса, единствената й надежда да оцелее, е като разбули зловещата истина, криеща се зад гърба на науката.

"Ако приемем разделянето на писателите на последователи на Чехов или на Борхес, аз, разбира се, съм от втората група. Предпочитанията ми са към литературата, която не приема себе си сериозно, която играе с текста и с читателя -- накратко нереалистичната литература. А Борхес, Калвино, а така също Стърн и Кафка, са за мен главните източници на влияние." Така определя себе си испанският писател Хосе Карлос Сомоса, роден в Куба в 1959, преселник в Испания от 1960 г. Лекар по образование, специализирал психиатрия, през 1994 г. Сомоса се отдава изцяло на литературна дейност. У нас с голям успех са издавани романите му "Пещерата на идеите" и "Клара и сянката".

Книги, подобни на "Зигзаг"

Тетрамерон
-10%

Тетрамерон

Хосе Карлос Сомоса

13.50 лв.
Ключът към бездната
-10%

Ключът към бездната

Хосе Карлос Сомоса

13.50 лв.
Пещерата на идеите
-10%

Пещерата на идеите

Хосе Карлос Сомоса

12.60 лв.
Етюд в черно
-10%

Етюд в черно

Хосе Карлос Сомоса

22.50 лв.
Нощен ферибот за Танжер

Нощен ферибот за Танжер

Кевин Бари

22.80 лв.

Други книги от Хосе Карлос Сомоса

Коментари за "Зигзаг"
deadface - 01/10/2010
Последният роман на Хосе Карлос Сомоса ("Ключът към бездната") ми хареса достатъчно, за да ме накара да прочета нещо друго от този непознат за мен испански автор. Спрях се на "Зигзаг", защото резюмето ме заинтригува и се оказа, че съм направил чудесен избор. Не съм чел по-старите книги на Сомоса, но съм склонен да вярвам, че това е най-добрата му книга, защото трудно мога да си представя, че е способен да напише нещо по-добро.
"Зигзаг" е научно-фантастичен трилър/хорър, в който се разказва за ужасяващите последици от едно пътуване във времето. Група брилянтни физици създават машина, която им позволява да надзърнат в миналото. Целта им е да видят как са изглеждали динозаврите в действителност, да открият защо са изчезнали и да се уверят, че Исус Христос е съществувал. Правителството, разбира се, е силно заинтригувано от проекта им и го спонсорира, защото се надява, че ще може да използва изобретението за военен шпионаж. Това, което нито учените, нито военните подозират, е че експериментът ще отприщи една демонична сила - най-смъртоносното оръжие, което някога е съществувало. Една зла сила, която започва да избива всички участници в проекта и никой и нищо не може да я спре, защото е неподвластна както на времето, така и на пространството.
Освен с интересен сюжет и с напрегнато действие, романът на Сомоса впечатлява с пълнокръвните си персонажи, които са достатъчно убедителни, за да повярваме, че съществуват реално (и, което е по-важното, да станем съпричастни към съдбата им) и със задълбочените познания по физика, които авторът демонстрира. За да напише книгата, в основата на която е т. нар. струнната теория, Сомоса е изчел цял куп научно-популярни трудове по теоретична и експериментална физика, освен това се е консултирал с утвърдени испански физици. В резултат на това "Зигзаг" звучи адски достоверно, а Сомоса успява да убеди читателите, че създаването на машината, описана в романа, е напълно възможно.

Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах