Абонамент за бюлетин
Защо Америка не е Европа
-5%

Защо Америка не е Европа

ISBN: 9789543261161
Тегло: 0.3
Корична цена: 10.00 лв.
Цена: 9.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Специализирана литература
Твърдението на много американци, че са европейци по произход, често е малко повече от извинение за сантименталност. Това по никакъв начин не бие по тяхната идентичност преди всичко като американци. От европейска гледна точка тези исторически корени често се използват за фабрикуване на истории, които в действителност не се потвърждават. Повярвайте ни, нито един от второто поколение американци няма особено ясна представа за прародината си.
Не е нужна интелектуална смелост, за да се каже, че историческият опит на Америка се различава от опита на Европа и е белязан от много разнообразни събития. Например 1848 е година на социални и политически бунтове почти из цяла Европа. За американците това е годината на откриването на златото при дъскорезницата на Сътър и началото на златната треска в Калифорния. През 1848 г. на САЩ не са им нужни безредици като политическите смутове в Европа и със сигурност там ги няма. Освен това, като оставим кратката авантюра с Филипините, САЩ нямат колониалното наследство и перспективата на много от по-големите европейски държави. Подобно на Русия, в империята им влизат както съседни територии, така и собствени, но за сметка на хората и всичко останало, което е било там преди. Анексирането на Хавай например е не толкова териториална експанзия, колкото начин за предпазване на западния бряг на Америка от стремежа на японската империя към завладяване на нови територии.
Няма смисъл от окарикатуряване и посочване с пръст, но и за двете страни е важно да разберат, че не са еднакви, че историческият им опит и мироглед са различни. Имперска Европа създава мозайка от малки, макар и важни държави и икономики. Но техният глобален глас е малко вероятно да неутрализира гласа на САЩ преди обединението на Европа да достигне своя политически край на някаква форма на конфедерация или по-голяма политическа сплотеност, отколкото има сега. Резултат от този баланс на силите би бил един по-стабилен свят. Но е все по-проблематично да се види някакъв продължаващ ефект от НАТО в този контекст. Европа и САЩ трябва да водят благородна надпревара. Това е най-доброто на алиансите.

Книги, подобни на "Защо Америка не е Европа"

A guide to the Valley of Roses

A guide to the Valley of Roses

Dimana Trankova, Anthony Georgieff, Alexander Ivanov

49.99 лв.
Пеперудата монарх. Една изключителна пеперуда
-10%

Пеперудата монарх. Една изключителна пеперуда

Мари-Клод Уле

14.40 лв.
Екстремно оцеляване
-10%

Екстремно оцеляване

Майкъл Тогис

16.19 лв.
Мръсни гени
-10%

Мръсни гени

Бен Линч

17.99 лв.
Времето For Dummies
-5%

Времето For Dummies

Джон Д. Кокс

27.55 лв.

Други книги от Рандал Бейкър

Коментари за "Защо Америка не е Европа"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах