Абонамент за бюлетин
Затрупана София

Затрупана София

ISBN: 9786197625059
Издател: Кръг
Издадена: 2021
Брой страници: 248
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 16.50x15.50
Корична цена: 16.90 лв.
Цена: 16.90 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Биографична литература
В „Затрупана София“ Кирил Христов разказва личната си история през спомените за своите съвременници, но и през пространството, което те обитават – улиците и сградите на столицата в първите десетилетия след Освобождението и началото на XX век. Ето защо не е пресилено да се каже, че герои на този мемоар са както най-изтъкнатите лица на епохата, с които поетът и писател другарува и се конкурира за литературна слава, така и техните домове – от балкончето на Вазов до къщицата на Петко Каравелов, все места, пропити от духа на своите обитатели.Авторът ни среща и с най-изтъкнатите личности от миналата епоха, с които самият той е общувал всекидневно. Какво е усещането балкончето на Иван Вазов да гледа към прозореца ти, да гостуваш на Петко Каравелов или да другаруваш с Алеко Константинов и Пенчо Славейков? Всичко това е разказано с лекота, която носи усещането, че всички те – лицата, чиито имена днес носят самите улици, все още се разхождат по паветата им.

Кирил Христов пише „Затрупана София“ почти непосредствено преди смъртта си през 1944-та, а спомените му започват през един „горещ юлски ден на 1889 година“. По този начин за днешния читател се създава вълнуваща триизмерност на времето и пространството между страниците на книгата, която се допълва от оригиналния й дизайн.

За автора: Когато питали Кирил Христов (1875 – 1944) каква е неговата професия, шеговито отвръщал да прочетат името му наобратно. Той обаче е не само лирик, но и блестящ белетрист, преводач, драматург, общественик. Живее в Триест, Неапол, Лайпциг, Йена, Прага. През Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война е военен кореспондент. Съвременниците му го описват като противоречива фигура, но и като творец, приживе признат за класик.

Книги, подобни на "Затрупана София"

Георги Мишев. Литературна анкета

Георги Мишев. Литературна анкета

Георги Мишев

17.95 лв.
По следите на времето

По следите на времето

Благовеста Касабова

20.00 лв.
Несвършващо време. Спомени
-10%

Несвършващо време. Спомени

Петър Стоянович

26.10 лв.
Лице без маска, или преди да се разсмеем
-10%

Лице без маска, или преди да се разсмеем

Шемуел Бехар

27.00 лв.
Места, събития, човеци
-5%

Места, събития, човеци

Веселин Вучков

17.10 лв.

Други книги от Кирил Христов

Коментари за "Затрупана София"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах