Абонамент за бюлетин
Ел Камино. Пътят на св. Яков
-10%

Ел Камино. Пътят на св. Яков

Издател: Вакон
Издадена: 2020
Брой страници: 238
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Испанска
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 25.00 лв.
Цена: 22.50 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Спорт и туризъм, Туризъм и пътеводители
Практически пътеводител за пилигрими

Главната цел на пътеводителя е да улесни подготовката и изминаването на Френския път в двата му варианта, през Ронсесвалес (Roncesvalles) и Сомпор (Somport), на всеки, който събере кураж да реализира поклонническия маршрут до Сантяго де Компостела (Santiago de Compostela) пеша, на колело или кон. Книгата започва с въведение за Пътя на св. Яков (El Camino de Santiago) в исторически и културен план и събитията, отъпкали в хода на вековете следите на един хилядолетен маршрут в европейския Запад. Посочват се и „други исторически пътища“ до галисийската столица от времената на първите поклонения на гроба на Апостола, на които понастоящем се вдъхва нов живот, за да предложат алтернативи на днешното масово ползване на Френския път, особено през летния сезон.

Описанието на маршрута на всеки етап поставя акцента върху подробности, свързани с изкуства, предания, исторически факти и характеристики на пейзажа, имащи отношение към поклонението на светеца. Изобилието от жълти стрелки, нанесени с боя по всички кръстовища, сливания на пътища и разклони по протежение на Ел Камино водят пътуващия към Сантяго де Компостела, без необходимостта от по-пространни данни за посоки и направления, с изключение на конкретни места или спорни точки, които се посочват в текстовете или на картата. Ел Камино е представено в 30 етапа от Сeн Жан Пие дьо Пор (Saint-Jean-Pied-de-Port), на френския склон на Пиренеите, до Сантяго; и в 36 – от прохода Сомпор по варианта на Арагонския път.

Всеки от етапите започва с въведение за главните особености във всекидневието на пилигрима, свързани със селска среда, трудности на терена, историческа памет, легендарни предания или селища паметници. Тази презентация е придружена от времевия и релефен профил на етапа и характеристики като надморска височина, денивелация и разстояние, което се изминава съответно по асфалт и черен път. Картата на етапа показва трасето на Ел Камино, попътни селища, като за всяко място се посочват наличните услуги, както и разстоянието между отделните селища, така че всеки пилигрим да може да променя в крачка етапите или съответния преход както му е удобно. Над картата се посочва цялото разстояние на етапа, предвиденото време и трудността, символно отразена в три степени (ниска, средна и висока).

Основните текстове са структурирани по селища, като се дават подробности за маршрута, минаващ през всяко от тях. До името на населеното място стои разстоянието, изминато от началото на етапа, разстоянието, което остава до мястото на пристигане и цялото разстояние, което остава до площад Obradoiro в Сантяго де Компостела. Отстрани на основния блок има текстова колонка с полезнисведения: поклоннически приюти, заведения за настаняване и туристически обекти за разглеждане.

Книги, подобни на "Ел Камино. Пътят на св. Яков"

Пътувам и ям из Андалусия
-10%

Пътувам и ям из Андалусия

Фиона Дънлоп

35.10 лв.
Италия - вечната приказка
-10%

Италия - вечната приказка

Михаела Манасиева

15.30 лв.
А като Антарктида. Поглед от другата страна

А като Антарктида. Поглед от другата страна

Давид Бьом

36.00 лв.
100 най-добри къмпинги на Балканите

100 най-добри къмпинги на Балканите

34.90 лв.
100 най-добри къмпинги в Европа

100 най-добри къмпинги в Европа

39.90 лв.

Други книги от Хуанхо Алонсо

Коментари за "Ел Камино. Пътят на св. Яков"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах