Абонамент за бюлетин
Елиезер Алшех 1908-1983

Елиезер Алшех 1908-1983

Издадена: 2010
Брой страници: 144
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 29.80x24.70
Корична цена: 35.00 лв.
Цена: 35.00 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Изкуства, Изобразително изкуство, Живопис, Албуми
Този каталог бе подготвен и финансиран от:
Деяна Алшех, Камелия Минчева, Светлин Русев, Румяна Константинова, Петър В. Берон, Уго Вутен

Двуезично издание на български и английски език

Името на Алшех за нашето поколение беше свързано предимно с един мощен експресивен "Пейзаж от Анверс", с една изтънчена и звучна "Венеция" и един "Пейзаж с лозе" (и трите в НХГ). Независимо от това името и изкуството му непрекъснато се въртяха в срещите и разговорите с приятелите му от Дружеството на новите художници. Покрай Стоян Сотиров, Иван Ненов, Борис Иванов, Вера Недкова и Васка Емануилова присъствието му беше живо и осезателно. За живописта му се говореше с респект и уважение, заедно с неизбежните огорчения на един период, в който малцина талантливи автори останаха незасегнати. Не знам за кого вълнението беше по-голямо, когато Алшех прие поканата ни и донесе непознатите работи от Аржентина?! За тези, които го обичаха и ценяха като човек и художник, или за него - изгнаника, който след толкова мъчителни години се завърна сред стари и нови приятели! По някакъв странен начин работите от Аржентина се свързваха с експресивната сила на "Анверс". А спокойната живописна поетика на "Лозето" беше преминала в една мощна, цветна и наситена живопис. Едно творчество, което се оказа цялостно в своите различия, в богатството на сюжета, пластичните и емоционални състояния.
Пространството при Алшех е овладяно като органична живописна сплав, наситена и заредена с магнетичната сила на цвета. Природата присъства като начало на творческия порив и като край на пластичния проблем.
Независимо дали става дума за фигура, пейзаж или натюрморт основа на картината и живописния строеж е цветът - а като строеж, като структура на една динамична и експресивна багрена материя, която се изгражда и развива от сърцевината навън мощна и цялостна като завършен духовен свят.
При цялата условност на понятията, ако може да се каже за някоя живопис, че е живописна, това изцяло може да го отнесем към изкуството на Алшех.
От вътрешната структура на композицията, от организацията и категоричния строеж на пространството - всичко, от първоначалния повод до емоционалната завършеност, е подчинено на живописното начало. И никакво кокетиране с възможностите, с неоправдани технически похвати или неща, които биха се разминали с естествения усет на художника и дълбочината на художествения проблем.
Живописта на Алшех в по-голямата си част външно е груба и сурова, а всъщност извлечено е не външно красивото, а живописно и структурно същественото, емоционално и душевно неповторимото...
Творческото завръщане отново на Алшех в днешния ден е не по-малко важно и стойностно за българската култура от това в началото на 70-те години на миналия век. При цялостния артистичен и духовен световен хаос изкуството на Алшех е онази сериозна и голяма мярка за трайните и непреходни пластически и човешки истини, с които животът на художника преминава през времето и остава във вечността.

Светлин Русев
Октомври, 2008 г.

Книги, подобни на "Елиезер Алшех 1908-1983"

0gms
-10%

0gms

Колектив

18.00 лв.
Оцелелите
-5%

Оцелелите

Колектив

37.05 лв.
АртЕнциклопедия Варна, том 2 - М-Я

АртЕнциклопедия Варна, том 2 - М-Я

Колектив

30.00 лв.
АртЕнциклопедия Варна, том III - А-Я. Архитектура

АртЕнциклопедия Варна, том III - А-Я. Архитектура

Колектив

30.00 лв.
Изкуството да творим: Идеи за детската стая и парти
-10%

Изкуството да творим: Идеи за детската стая и парти

Колектив

8.99 лв.

Други книги от Колектив

Коментари за "Елиезер Алшех 1908-1983"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах