Абонамент за бюлетин
Един век мъдрост

Един век мъдрост

ISBN: 9789542611875
Издател: Хермес
Издадена: 2013
Брой страници: 288
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 11.95 лв.
Цена: 11.95 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Преводна литература, Музика, Биографична литература, Биографична литература
Истинска история за силата на духа и оптимизма

ЖИВОТЪТ Е ПОДАРЪК. ВСЕКИ ДЕН Е ЧУДО.
Алис Херц Зомер

ЕДНА ИСТИНСКА ИСТОРИЯ ЗА СИЛАТА НА ДУХА И ОПТИМИЗМА

На 109 години, пианистката Алис Херц Зомер е най-старият човек, преживял холокоста. Тя е една от малцината оцелели от концентрационния лагер на територията на днешна Чехия – Терезин. Това не е бил обикновен концентрационен лагер – на това място са били депортирани най-изтъкнатите евреи интелектуалци, писатели, артисти и музиканти от Чехия, Австрия, Полша, Дания и Германия. Там било разрешено да се изнасят представления, за да може немската пропагандна машина да поддържа илюзията, че Терезин не е концентрационен лагер, а убежище за евреи. Истината е, че това е бил строго охраняван затвор, където хиляди са избити или намират смъртта си от глад, студ, болести и мъчения. От 156 000 евреи, затворени там, оцеляват едва 17 500, а от 15 000 деца само 93 остават живи, между които и синът на Алис. Загубила майка си, съпруга си, своите роднини и приятели по време на холокоста, Алис не изпитва горчивина, тъй като знае, че омразата разяжда повече душата на този, който я изпитва, отколкото на онзи, към когото е насочена. Радва се на всеки нов ден, защото е научила цената на живота. „Животът е подарък, всеки ден е чудо“, твърди тя.


ЖИВОТЪТ Е МУЗИКА

Една от най-добрите пианистки на своето време, Алис Херц Зомер изнася повече от 100 концерта в Терезин. В музиката тя намира утеха и вдъхновение, сила и надежда, че красотата и изкуството не могат да бъдат унищожени. Тя й помага да запази човешкото в себе си и да направи по-светъл живота на хиляди хора в концентрационния лагер. Както и самата Алис признава, никога след това тя не е свирила с този патос и в такава самозабрава, както тогава. Никога повече не е усетила така ясно каква мощ и целебна сила се крие в музиката. За гладните и отчаяни затворници музиката е била последното убежище от страха, отчаянието и надвисналата смърт.

Книги, подобни на "Един век мъдрост"

Селин Дион. Силата на любовта

Селин Дион. Силата на любовта

Елизабет Рейно

28.00 лв.
Владимир Висоцки. Живот и любов
-10%

Владимир Висоцки. Живот и любов

Анна Покровская

13.49 лв.
Избави ме от мен

Избави ме от мен

Брайън Уелч

25.99 лв.
Ерата на Тейлър Суифт
-10%

Ерата на Тейлър Суифт

Сату Хамеенахо-Фокс

25.19 лв.
Джеймс Хетфийлд. Вълкът от Metallica

Джеймс Хетфийлд. Вълкът от Metallica

Марк Еглинтън

25.99 лв.

Други книги от Каролине Щьосингер

Коментари за "Един век мъдрост"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах