Абонамент за бюлетин
Диагностика на говора и нарушенията му в детска възраст
-5%

Диагностика на говора и нарушенията му в детска възраст

ISBN: 9786192411992
Издател: Стено
Издадена: 2022
Брой страници: 238
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 20.00 лв.
Цена: 19.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Философия, психология, етика, Психология и психоанализа
Справочник за синдромите на говорна и на езикова патология в контекста на съвременната клинично-лингвистична класификация на комуникативните нарушения.

Говорните нарушения в детска възраст са категория, обединяваща различни развитийни синдроми на засегната реализация на устното изказване. В исторически план говорните нарушения са предмет на изследователски интерес още от времето на зараждането на логопедията като наука. Те се включват в различни класификации, създадени в рамките на медицинския, лингвистичния и социалнопсихологическия модел. Някои от тези класификации са основа за развитие на логопедията като наука и практика в България в продължение на десетилетия, благодарение на директния (обикновено преводен) пренос на знания от бившата Съветска школа в българската. Други класификации стават известни и налагат понятийния си апарат у нас в началото на деветдесетте години на XX век със засиленото навлизане на информация от западноевропейската и американската логопедия.

Използването на различни, понякога противопоставящи една на друга теоретични рамки за обяснение и описание на говорните нарушения, както и произтичащото от това хаотично прилагане на различни по адекватност термини за означаването им до голяма степен е преодоляно в българската логопедия. Това става възможно благодарение на интегрирането на медицинския и лингвистичния модел, предложено още през 1996 г. от А. Георгиева (1996б) и малко по-късно детайлно развито и въведено в трудовете на Ц. Ценова (2001а; 2008; 2019а). В резултат на този нов за времето си (у нас) подход се създава съвременната клинично-лингвистична класификация на комуникативните нарушения, която предлага критериално организирано и теоретично обосновано подреждане на синдромите на говорна и на езикова патология. Познаването на тази класификация и всеобщото є възприемане като валидна от логопедичната общност у нас би било предпоставка за развитието както на научното познание, така и на ефективните диагностични практики.

Книги, подобни на "Диагностика на говора и нарушенията му в детска възраст"

Как да си отгледаш викинг

Как да си отгледаш викинг

Хелън Ръсел

19.99 лв.
Може и да греша
-10%

Може и да греша

Бьорн Натико Линдеблад

16.20 лв.
Скрита дарба
-10%

Скрита дарба

Полина Помплиано

17.91 лв.
Подчинение на авторитета
-5%

Подчинение на авторитета

Стенли Милграм

19.86 лв.
Стани каквото си
-5%

Стани каквото си

Алън Уотс

17.10 лв.

Други книги от Елена Бояджиева-Делева

Коментари за "Диагностика на говора и нарушенията му в детска възраст"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах