Абонамент за бюлетин
Джейн Еър
-10%

Джейн Еър

ISBN: 9789543191840
Издател: Шамбала
Издадена: 2013
Брой страници: 480
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 16.00 лв.
Цена: 14.40 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Световна класика
С оригинални илюстрации на Фредерик Хенри Таунзънд

Знаменитият роман „Джейн Еър” (1847) е първото публикувано произведение на известната английска писателка Шарлот Бронте (1816-1855), което още с издаването си предизвиква сензация. В първото издание личността на авторката е скрита под мъжкия псевдоним Кърър Бел, но читателите се досещат, че романът е написан от жена, защото е изтъкан от страст, чувственост и емоционалност.
„Джейн Еър” е един от истински „вечните” любовни романи, в който се разкрива силата и дълбочината на една жена, пред която има само две перспективи за реализация – брак или нерадостен живот като гувернантка. Героинята се осмелява да говори за равенство между жените и мъжете както в чувствата, така и в проявите им в обществото.

В „Джейн Еър” за пръв път във викторианската проза се хвърля пълна светлина върху „тъмната бездна на човешката душа”, и с особено проникновение се предават сънищата, кошмарите, прозренията и мечтите на героинята. Умело е използвана и ретроспекцията, редуват се два вида повествования – в единия Джейн изживява непосредствено премеждията в живота си, в другия ги осмисля и разказва. Уникално в самата Джейн е, че в нея едновременно бушуват силни романтични страсти, но и викторианско благоразумие, полет на въображението, но и трезва преценка на ситуацията. Тя е много близка до жените от нашето време, защото търси и постига толкова жадувания баланс между чувствата и разума, между сърцето и ума.

„Джейн Еър“ намира място сред стоте най-велики романа на всички времена – класация на The Observer, която отразява най-важните белетристични произведения от последните 300 години.

Книги, подобни на "Джейн Еър"

Джейн Еър
-10%

Джейн Еър

Шарлот Бронте

22.50 лв.
Шърли
-10%

Шърли

Шарлот Бронте

24.21 лв.
Джейн Еър - лукс

Джейн Еър - лукс

Шарлот Бронте

24.95 лв.
Вийет
-10%

Вийет

Шарлот Бронте

22.41 лв.
Ад (издание 2024)
-10%

Ад (издание 2024)

Данте Алигиери

19.80 лв.

Други книги от Шарлот Бронте

Коментари за "Джейн Еър"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах