Абонамент за бюлетин
Да вървиш сред призраци
-10%

Да вървиш сред призраци

ISBN: 9789547833548
Издател: Locus
Издадена: 2022
Брой страници: 232
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 24.00 лв.
Цена: 21.60 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Биографична литература
Като момче, растящо в покрайнините на Дъблин, Гейбриъл Бърн търси убежище във въображаем свят сред полята и хълмовете недалеч от дома си, в периферията на бързо разрастващ се град. Син на родители от работническата класа и най-големият от шест деца, той храни детинско желание да стане свещеник. Когато е на единайсет години, Бърн прекосява Ирландско море, за да постъпи в семинария в Англия. Четири години по-късно отново се връща в родния си град. Там се хваща на работа като куриер и работник във фабрика, а в свободното си време ходи на кино. Именно тук може да започне да си представя живот отвъд сивия свят на Ирландия от 60-те.

Наслаждава се на театъра и поезията на улиците на Дъблин, населявани от образи, по-ексцентрични и забележителни от тези в който и да е роман, хора, които умело използват оживлението и остроумието. Негов приятел му предлага да постъпи в любителска театрална трупа - решение, което ще промени живота му завинаги и ще го изстреля в необикновена 40-годишна кариера в киното и театъра. Движейки се между чувствени спомени за детството в една вече почти изчезнала Ирландия и размишленията върху положението на звезда в Холивуд и на Бродуей, Бърн храбро разказва за битката си с пристрастяването и двусмислието на славата.

Книгата е великолепен портрет на едно детство в Ирландия и забележително пътешествие към бляскавия успех в Холивуд и на Бродуей. Да вървиш сред призраци е ту безумно забавна, ту сърцераздирателна, както и лирично отдаване на почит към хората и пейзажите, които в крайна сметка оформят съдбите ни.

Книгата е част от поредицата "Via Sine Fine".

--------------

"Този път той е звезда в собствената си история."
New York Times

"Тази книга е поредното доказателство, че всички ирландци са поети. С език, който поражда чувствено улавяне на живота му, Гейбриъл Бърн описва какви сили са го превърнали в един от най-успешните ирландски износители на развлечения в света в много области, като печели награди и признание както на сцената, така и на екрана. По изключително остроумен и умел начин, като разкрива голямо вътрешно израстване и целеустременост, без да издава нищо от детайлите, които желае да премълчи. Когато го завърших, имах чувството, че познавам този човек по-добре, без нито частица повърхностен, клюкарски материал. Постиженията му са обширни и разнообразни и са му спечелили наистина многобройни почитатели, но дори и най-известните са споменати само мимоходом, тъй като се отразяват на случващото се в живота му по онова време. Силно препоръчително като прочувствен и изящен мемоар."
Ричард Форд

"И така, това е без съмнение една от най-добрите книги, които съм чел някога. В прозата на Гейбриъл Бърнс има нещо толкова лирично. Той пише грижливо и елегантно, пише като поет и си служи с невероятно оригинален изказ и типично ирландски разговорни изрази. Установих, че усещам близки много голяма част от преживяванията и историите му поради собствената ми история като шотландско-ирландски американец. Аз самата произхождам от голямо семейство. Бяхме девет деца и горките майка и татко бяха толкова отрудени и изтощени. Бърнс пише как е бил тормозен от католически свещеник с прелъстителен и приятен глас. Пише за душевноболната си сестра. Пише за бавното си осъзнаване, че трябва да стане актьор. Просто има толкова много страхотни истории, начинът, по който той внимателно, мило и състрадателно изобразява двамата си родители, просто докосна сърцето ми. Това е толкова прекрасна книга. Без колебание ѝ давам пет звезди и силно я препоръчвам."
Тереза Кенеди

"Великолепен мемоар, в който обикнах всяка дума! Авторът навлиза в най-болезнените области на живота си, което незабавно го свързва с читателя. Разкрива толкова много болка, която е преживял през годините - загубата на приятел от детството, тази на родителите му, алкохолизма и злоупотребата с наркотици. Тази книга е дар - да чуем как някой, на когото всички се възхищаваме и виждаме във филмите, споделя, може да ни позволи да прозрем дълбоко в живота и болката му. Освен това формата, в която пише този мемоар, е много лична. От пунктуацията до лиричното писане, всичко в този много интимен и въздействащ мемоар създава чувството, че просто разговаряте."
Зиби Оуенс

"Това си е майсторско постижение! Поетично, вълнуващо и много забавно четиво."
Колъм Маккан

"Красотата и чудото на този мемоар е в неподправената му искреност. Личната история на Гейбриъл Бърн е това, от което се ражда литературата."
Една О'Брайън

------------------

Гейбриъл Бърн е театрален и филмов актьор, роден в Дъблин. Участвал е в над 80 филма на знаменити режисьори. Носител е на награда Златен глобус, Наградата на критиците за най-добър актьор, два пъти е номиниран за наградата Тони. Живее в Ню Йорк.

Книги, подобни на "Да вървиш сред призраци"

Божествена
-10%

Божествена

Дейзи Гудуин

18.00 лв.
Животът на Мона Лиза
-10%

Животът на Мона Лиза

Даян Хейлс

17.91 лв.
Влюбеният крал
-10%

Влюбеният крал

Мишел Зевако

18.00 лв.
Нищо случайно

Нищо случайно

Клое Маданес

24.00 лв.
Версаче

Версаче

Лайа Фаран Грейвс

19.90 лв.

Други книги от Гейбриъл Бърн

Коментари за "Да вървиш сред призраци"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах