Абонамент за бюлетин
Датските железници
-10%

Датските железници

ISBN: 9786192350390
Издател: Изида
Издадена: 2019
Брой страници: 110
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 7.00 лв.
Цена: 6.30 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Разказите са вдъхновени от мимолетните картини и сцени, които профучават покрай автора, докато пътува от и към Копенхаген, и неизбежно повеждат читателя на пътешествие през пейзажа на съвременна Дания. Книгата обединява историите на хора с различна съдба в скандинавската страна и отразява техните жизненоважни избори в универсални ситуации на междучовешки отношения. Лаконичният и обективен стил на автора е наситен с дълбок драматизъм и въздейства на читателя на подсъзнателно ниво, а многообразието от истории рисува облика на реалността в страна, спечелила си славата на уютна, щастлива и благоустроена.

Книгата включва 25 силни къси разказа, родени от впечатленията по време на ежедневните пътувания на автора с влак от вкъщи в Калундборг в периферията на Дания до корабите и Копенхаген и обратно. Героите са или нещастни, или загубили посоката. Разводи, смърт, болести, секс, бездетство, омраза и любов – всичко това присъства в сборника. Йенсен прави затрогващо описание на тъжни работници, разсеяни писатели и безсрамни жени, но без самият той да изразява никакви чувства. С тази си позиция той успява да провокира въображението на читателите. Стилът му може да бъде характеризиран като „поетична проза“. Основната тема на Йенсен е неравенството между хората и как много от тях пропиляват живота си заради пренебрежението на обществото към онези, населяващи отдалечените градчета.

----------------------

„Разказите на Педер Фредерик Йенсен са перфектно построени, без никакво лустро. (…) В своя словесен лаконизъм те са обещаващи, интригуващи и предразполагащи към повече четения.“ (В-к Politiken)

„Новата книга на Педер Фредерик Йенсен е сборник разкази, написани от талантлив млад писател, който твори в своя собствена ниша. „Датските железници“ са сурова и грабваща книга, която ни кара да се замислим и е на мили разстояние пред всички останали нови датски разкази. (…) Нещо велико и приключенско. Сборник разкази, написани от брилянтен млад автор. Незабравими!“ (В-к Horsens Folkeblad)

„Брилянтни и наситени с чувствителност разкази за всички онези неща, които оформят ежедневния ни живот. (…) Едновременно ръбати и ясни, но най-вече изключителни и изпълнени с чувствителност.“ (В-к Fyens Stiftstidende)

Книги, подобни на "Датските железници"

Неразделните

Неразделните

Симон дьо Бовоар

20.00 лв.
И заживели вечно нещастни

И заживели вечно нещастни

Стефани Гарбър

25.00 лв.
Неразделните

Неразделните

Ървин Д. Ялом

26.00 лв.
Любов, или нещо такова

Любов, или нещо такова

Тересе Тунген

22.00 лв.
Един миг

Един миг

Беки Хънтър

20.90 лв.

Други книги от Педер Фредерик Йенсен

Коментари за "Датските железници"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах