Абонамент за бюлетин
Господарят на Бембибре
-10%

Господарят на Бембибре

ISBN: 9786191611799
Издател: Персей
Издадена: 2018
Брой страници: 416
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 16.99 лв.
Цена: 15.29 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Световна класика
Тамплиери, рицарско благородство и неопетнена любов в „Господарят на Бембибре“

„Господарят на Бембибре“ от Енрике Хил и Караско е най-прочутият роман на испанския романтизъм. В центъра му е една трагична любовна история на фона на краха на легендарния Орден на тамплиерите.

В северозападната част на Испания в началото на XIV век последните представители на два велики рода се влюбват един в друг, въпреки желанията на бащата на младата дама и насред разразилата се война, която призовава на бойното поле нейния любим.

Доня Беатрис Осорио е единствената дъщеря и наследница на дон Алонсо Осорио, господаря на Арганса, и доня Бланка де Балбоа. Нейният любим дон Алваро Янес също е последният представител на своя род. Въпреки че двамата млади са се обрекли един на друг и сърцата им преливат от дълбока и чиста любов, бащата на Беатрис е обещал ръката й на графа на Лемус, могъщ благородник и протеже на инфанта дон Хуан, надявайки се, че този съюз ще му донесе много привилегии, богатство и власт. Дон Алонсо има и друга причина да е против взаимоотношенията на дъщеря си и на господаря на Бембибре – той осъзнава добре, че силата на Ордена на тамплиерите се разклаща все повече и че дори самият папа вече е настроен срещу тях, а дон Алваро е племенник на дон Родриго Янес, магистъра на тамплиерите, и се намира в добри отношения с ордена. В крайна сметка подозренията на господаря на Арганса се превръщат в реалност и се започват жестоки военни действия между тамплиерите и аристократите, които искат да заграбят техните богатства. Сред тях е и самият граф на Лемус.

Дон Алваро е принуден да се раздели с любимата си, за да участва в тези битки, но не осъзнава, че не само бойното поле, но и интригите на коварния граф и на инфанта дон Хуан ще го отделят може би завинаги от девойката, която е спечелила сърцето му.

Влюбените минават през много перипетии, изправят се срещу изкусно изтъкани лъжи и измами, срещу предразсъдъците и злословието на хората, както и срещу слабостта на собствените си близки. Но дали след цялото това нещастие двамата ще могат отново да се намерят един друг? Дали след като тъмните облаци на подлостта и измамата са държали в плен живота им толкова дълго време, ще дойде ден, в който слънчевата светлина ще ги разпръсне и ще събере двете невинни и безкористни души?

--------------------
Писателят Енрике Хил и Караско е една от най-значимите фигури на испанския романтизъм. Роден е на 15 юли 1815 г. Баща му е бил управител на имението на маркизата на Виляфранка. Енрике учи в Колежа на отците августинци, след това в Университета на Валядолид. През 1836 г. отива в Мадрид и започва да посещава сбирките на „Ел Парнасильо“. През 1839 г. здравето му се влошава и той се връща в Понферада, за да прекара известно време със семейството си. Там пише първия си роман. След завръщането си в Мадрид получава назначение в Националната библиотека и заедно с приятеля си Мигел де Сантос Алварес основава списанието „Ел Пенсамиенто“. През 1842 г. създава „Господарят на Бембибре“, най-значимия испански роман от епохата на романтизма. През 1844 г. отива в Берлин, за да заеме длъжността представител на Испания в Прусия. Умира на 22 февруари 1846 г. на трийсетгодишна възраст. Като ярък представител на испанския романтизъм.

Книги, подобни на "Господарят на Бембибре"

Неразделните

Неразделните

Симон дьо Бовоар

20.00 лв.
Ад (издание 2024)
-10%

Ад (издание 2024)

Данте Алигиери

19.80 лв.
В очакване на Годо
-10%

В очакване на Годо

Самюъл Бекет

12.60 лв.
Фауст - луксозно издание

Фауст - луксозно издание

Йохан Волфганг фон Гьоте

42.00 лв.
Погнусата
-10%

Погнусата

Жан-Пол Сартр

21.60 лв.

Други книги от Енрике Хил

Коментари за "Господарят на Бембибре"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах