Абонамент за бюлетин
Годините
-10%

Годините

ISBN: 9789543302031
Издател: Унискорп
Издадена: 2009
Брой страници: 432
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Английска
Размери: 12.00x20.50
Корична цена: 18.00 лв.
Цена: 16.20 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
"Годините" е смела и експериментаторска творба, търсеща нови измерения на романа. Смята се за една от най-реалистичните творби на Улф, която не внушава абстрактни идеи за вселената, битието, а носи тежкия отпечатък на времето, в което е написана. Навярно именно поради това е най-търсена и предпочитана от читателите.

Вирджиния Улф представя историята на семейство Парджитър – типични представители на средната класа в периода 1880-1937 г. и проследява три поколения от английското семейство като прескача волно във времето. И макар романът да не е семеен портрет, нито семейна сага, той разказва историята и личната съдба на всеки един член в огромното семейство; за техните моменти на близост и отчуждение, тревоги и триумифи, белязани от ритъма на лондонските улици в началото на ХХ век. Героите в този роман идват и си отиват, срещат се, разговарят, мислят, мечтаят и остаряват в един продължителен ритуал на живота. Децата на семейство Парджитър търсят своето място в свят на бързи и внезапни промени. И докато героите преминават през своите ежедневни неща, те се опитват да разберат смисъла на живота си. Въпросите, които задава Вирджиния Улф в романа са: Какво представлява времето и дали има въздействие върху нас? Може ли човекът да влияе върху времето? Можем ли да опознаем другите, ако не познаваме себе си?.
Авторката определя творбата си като роман-есе и твърди, че в "Годините" се опитва да постигне синтез между поетичното, духовното пространство и материалния свят. В последния си роман "Годините" Улф изразява своята феминистка позиция, изявява се като наблюдател и критик на своето обшество. Улф отново придава извънредно голямо значение на преходния миг, уловен главно чрез сетивните възприятия, и вгражда в тъканта на повествованието мигове на изострено светоусещане и просветление, които траят секунди, но остават в съзнанието за цял живот. Специфично за романа е, че не следва една линия на развитие, а постоянно се променя, разнообразява, подчертавайки своето наративно прекъсване. Амбицията на Улф е да създаде не само роман, но и политически трактат, феминистки опус, есе, размисли за секса. Критиците определят "Годините" като дълбока творба на една истинска авторка, принадлежаща на двайсети век.

Книги, подобни на "Годините"

Между действията

Между действията

Вирджиния Улф

25.00 лв.
Орландо

Орландо

Вирджиния Улф

25.00 лв.
Мигове от живота

Мигове от живота

Вирджиния Улф

20.00 лв.
Верният читател и минзухарът - есета

Верният читател и минзухарът - есета

Вирджиния Улф

25.00 лв.
Вълните

Вълните

Вирджиния Улф

25.00 лв.

Други книги от Вирджиния Улф

Коментари за "Годините"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах