Абонамент за бюлетин
Гласовете на българския диаболизъм
-5%

Гласовете на българския диаболизъм

ISBN: 9789543263400
Издател: Парадигма
Издадена: 2018
Брой страници: 258
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 16.00x23.00
Корична цена: 16.00 лв.
Цена: 15.20 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Научна литература, Езикознание и литературознание, Литературна критика
Сборникът „Гласовете на българския диаболизъм" включва текстове, четени на едноименната конференция, проведена на 2 и 3 декември 2016 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Става дума за интересен научен проект, иницииран от група млади изследователи, който е първият опит за целенасочено и систематично изследване на явлението „български диаболизъм".

В настоящото издание са включени текстове както на утвърдени литературоведи (проф. Валери Стефанов, проф. Миглена Николчина, проф. Николай Аретов. доц. Огнян Ковачев), така и работи на докторанти, завършващи своите дисертационни трудове. Текстовете отварят различни проблемни полета - критическа онтология (В. Стефанов), интелектуална история (М. Николчина). Особено ценна е статията на Огнян Ковачев „Изграждане на неяснота, неопределеност и несигурност в диаболистичната проза на Владимир Полянов и Георги Райчев", в която текстовете на тези български автори са разположени в релевантния контекст на световната литература и естетическите теории за възвишеното. Оригинална проблематизация на понятието „диаболизъм" намираме в интересната по форма (диалог) статия на Дарин Тенев „Моделиране на мрака".

По-голямата част от статиите в сборника се спират на отделни произведения, свързани с диаболизма. На много задълбочен прочит, на практика за пръв път в българското литературознание, е подложено творчеството на Владимир Полянов - с безспорно приносен характер са статиите на Николай Аретов за драмата „Бро¬йка", на Венцислав Шолце за романа „Вик", на Яница Радева за повестта „Детето" и на Христина Теодосиева за разказа „Ерих Райтерер".

В замисъла на сборника, а и на предшестващата го конференция, е залегнала интуицията, че диаболизмът не е просто някакъв отрязък архивирана, мъртва литературна история. Диаболизмът живее като интелектуално предизвикателство, като повод за преосмисляне на литературното минало и настояще. Значимостта на диаболизма като теоретично и литературно предизвикателство е защитено в колективния текст „Трите лица на Светослав Минков", дело на Десислава Узунова, Владимир Полеганов и Александър Христов... Този текст е като микромодел на целия сборник - сплитане на теория и литературна история, на любов към написаното и желание то да бъде продължено, преосмислено, съживено.

Сборникът „Гласовете на българския диаболизъм" демонстрира как вниманието към миналото се съчетава с ангажимента към настоящето. Той е пример за това как литературното наследство продължава да живее в полето на културата - по пътя на четенето, преосмислянето, полагането в нови контексти.
Доц. д-р Бойко Пенчев

Книги, подобни на "Гласовете на българския диаболизъм"

Западноевропейска литература, част 13: Великите австрийски романисти на XX век
-10%

Западноевропейска литература, част 13: Великите австрийски романисти на XX век

Колектив

27.00 лв.
Достоевски: Мисъл и образ, том 2
-5%

Достоевски: Мисъл и образ, том 2

Колектив

19.00 лв.
Книга за Павел Вежинов
-5%

Книга за Павел Вежинов

Колектив

16.15 лв.
Комичният роман
-5%

Комичният роман

Колектив

11.40 лв.
Българско-италиански разговорник + CD
-10%

Българско-италиански разговорник + CD

Колектив

9.00 лв.

Други книги от Колектив

Коментари за "Гласовете на българския диаболизъм"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах