Абонамент за бюлетин
Героичното тяло
-10%

Героичното тяло

Издател: Кибеа
Издадена: 2017
Брой страници: 400
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.50x20.50
Корична цена: 23.00 лв.
Цена: 20.70 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Религия и митология, Теология
История и мъжественост в Еврейската Библия

Героичното тяло е втора част от голямо изследване, озаглавено История и мъжественост в Еврейската Библия. Първата част – Давид, Великия, беше публикувана през 2011 година. Модерно културологично проучване на библейския свят, представен в книгите на еврейското Свещено писание (или Стария Завет). Занимава се с начините, по които е изразена и конструирана системата от представи за героичния мъж: неговите функции, роли и модели на поведение. Докато първата част на изследването беше съсредоточена върху фигурата на цар Давид, фокус на втората част е Тялото – тялото на героичния мъж. Давид продължава да играе една от главните роли, но заедно с него са въведени множество други герои на библейския разказ.

Подходът е интердисциплинарен, като обединява знания и методи на изследване от сферата на историята и археологията на Древен Израел, антропологията, съпоставителните проучвания на древните литературни творби, изследванията на пола... Целта на книгата е не само да бъдат анализирани библейските текстове, но и да се осмислят приликите и отликите между техните символни послания и популярните внушения на съвременната западна култура.

-----------------

Милена Кирова е професор по история на българската литература и антропология на библейския свят в Софийския университет. От петнадесет години се занимава с изследвания на Еврейската Библия (наричана още и Стар Завет). Първата й книга в това поле е Библейската жена, удостоена през 2006 г. с националната награда „Хр. Г. Данов“ за хуманитаристика. Пет години по-късно излиза от печат Давид, Великия, която слага началото на поредица от изследвания върху проблемите на мъжествеността в библейския свят. Автор е на четиринадесет книги върху историята на българската литература, сред които са монографиите Сънят на Медуза. Към психоанализа на българската литература (1995), Йордан Йовков. Митове и митология (2001), Проблематичният реализъм (2002), Литературният канон. Предизвикателства (2009). Съставител и редактор е на два тома Неслученият канон, първата колективна история на българската литература, създадена от жени (2009 и 2013). Носител на множество награди: Награда за литературна критика „Иван Мешеков и Иван Радославов“ (2011), Златна книга на Европейския форум на експертите (2009), Голямата награда за литературна история на СУ (2003) и на ВТУ (2002). Живее и работи в София.

Книги, подобни на "Героичното тяло"

Проповеди за деца
-10%

Проповеди за деца

Джон Райл

8.91 лв.
Езерото на боровинките
-10%

Езерото на боровинките

Джош Макдауъл

6.21 лв.
Кръстът на Христос
-10%

Кръстът на Христос

Джон Стот

22.50 лв.
Тайнство и Есхатон
-5%

Тайнство и Есхатон

прот. Сава (Щони) Кокудев

14.25 лв.
Пистис София: Гностично евангелие
-5%

Пистис София: Гностично евангелие

19.00 лв.

Други книги от Милена Кирова

Коментари за "Героичното тяло"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах